Чиата е малко семе с овална форма и черно-бял цвят. Семената са от растение, произхождащо от Мексико и са били основна храна в древните цивилизации. Първоначално са били култивирани като хранителен продукт в мезоамериканските култури – в мексиканския район сред ацтеките и маите – преди хиляди години. Това може да обясни защо „чиа“ произлиза от испанската дума „чиан“, която на езика на ацтеките науатъл се превежда като „мазна“.
Хората използват семената от чиа от хиляди години и все още ги консумират днес. Причината е, че имат мек вкус, така че не придават тежест на ястията, като дори могат да се добавят и към вода. Това, което им липсва в размера обаче, се компенсира в хранителни ползи. Тези малки, но мощни семена са обичани от диетолози и е лесно да разберете защо – те са едни от най-здравословните сред семената, които можете да ядете по всяко време.
Най-големите ползи от чиа семената
Семената от чиа са чудесна растителна храна за всички, за да увеличат приема си на омега-3 мастни киселини, фибри, витамини, минерали, антиоксиданти и много други. От поддържане на здравето на сърцето и баланса на кръвната захар до подпомагане на храносмилането, семената от чиа са интелигентен растителен съюзник, който да имате подръка.
1. Високо съдържание на фибри
Фибрите са от решаващо значение за червата и цялостното здраве, но твърде много хора не получават достатъчно от тях. Експертите препоръчват най-малко 25 грама фибри на ден за жени и 38 грама за мъже. Един от начините за постигане на тези цели? Добавете лъжица семена от чиа тук и там.
Семената от чиа са фантастичен източник на фибри, които са тясно свързани с подобряването на всичко – от нивата на холестерол до редовната функция на червата. Важно е да намерите лесен и удобен начин да снабдявате тялото с фибри.
Снимка: iStock
30 грама чиа съдържат почти 10 грама диетични фибри. Но по-важното е, че видът фибри, съдържащ се в чиата, е особено полезен. Те са богати на значително количество неразтворими фибри, съставляващи 85-93% от общите фибри, което е важно за поддържането на здравословно храносмилане и редовна функция на червата.
2. Пълноценен протеин
Вегетарианци и вегани – това е специално за вас. Всички животински продукти са пълноценни източници на протеини, което означава, че съдържат всичките девет незаменими аминокиселини, но не всеки растителен източник на протеини е пълен протеин. Повечето семена не съдържат всички незаменими аминокиселини, което ги прави непълни протеини. Това обаче не означава, че те са нездравословни, а просто е начин да се категоризират кои храни какви аминокиселини осигуряват на организма.
Снимка: iStock
Семената от чиа обаче са изключение. Те са пълноценен протеин, защото включват всички незаменими аминокиселини. Това помага да си осигурим устойчиви нива на енергия през целия ден. За хората, които не ядат месо, семената от чиа трябва да се превърнат в задължителен продукт в менюто, защото са чудесен източник на протеин.
3. Източник на омега-3 мастни киселини
Ядките и семената са добре известни като добри източници на здравословни мазнини, а семената от чиа определено попадат в това число. Те се състоят от 20 до 34 процента мазнини, като повечето от тях идват от полезни за сърцето растителни омега-3 мастни киселини, включително линоленова киселина. Увеличаването на тази киселина може да помогне за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания с 10% и риска от фатално коронарно артериално заболяване с до 20%.
Снимка: iStock
Докато други ядки и семена, особено орехи и ленени семена, също са богати на омега-3 мастни киселини, семената от чиа може да имат надмощие. Когато ядете много храни, богати на мазнини, е лесно да получите много повече омега-6 мастни киселини, отколкото омега-3. Въпреки че и двете са полезни за вас, получаването на значително повече омега-6 мазнини може да причини възпаление в тялото. Доказано е, че семената от чиа имат благоприятно съотношение на омега-6 към омега-3 в сравнение с други източници на здравословни мазнини.
4. Поддържат здраво сърце
Много от хранителните вещества в семената от чиа – включително гореспоменатите мазнини – са известни със своите ползи за здравето, свързани със сърцето.
Снимка: Pixabay
Консумацията на семена от чиа може да помогне чрез подобряване на показателите за здравето на сърцето, като холестерол, кръвно налягане и други. Те също така са полезни за намаляване на кръвното налягане, риска от кръвни съсиреци, холестерола и минимизиране на увреждането на клетките. Впечатляващата гама от фибри, антиоксиданти и омега-3, също допринасят за потенциалните ползи за здравето на сърцето.
Вода с чиа – полезна ли е за организма?
4 здравословни рецепти за пудинг с чиа
Чиа семена за отслабване – как действат?
5. Богати на антиоксиданти
Семената от чиа са изключително богати на антиоксиданти, които помагат на тялото да предотврати болести и да увеличи дълголетието. В семената може да откриете хлорогенова киселина, кафеена киселина, мирицетин, кверцетин и кемпферол. Кверцетинът е особено интересен, тъй като е антиоксидант с противовъзпалителна и антивирусна функция, като дори може да помогне на тялото да изгради устойчивост срещу определени видове рак. Според преглед от 2022 г., кверцетинът може да премине кръвно-мозъчната бариера, така че може дори да предпазва от невродегенеративни заболявания.
Снимка: iStock
Освен това антиоксидантите неутрализират свободните радикали. Когато не бъдат контролирани, тези нестабилни молекули могат да причинят всякакви увреждания, които водят до заболяване, но антиоксидантите могат да предпазят от увреждане от свободните радикали, причиняващи болести.
6. Намаляват възпалението
Възпалението невинаги е нещо лошо – то е част от естествената защита на тялото срещу вредни стимули, от наранявания до обикновена настинка. Но хроничното възпаление може да ви създаде някои проблеми. Ако е с ниска степен, често се описва като „тих убиец“, тъй като е свързано с хронични заболявания като диабет, рак, автоимунни заболявания и други. Някои храни, като семената от чиа, могат да помогнат за намаляване и потискане на възпалението в тялото.
Снимка: iStock
Семената от чиа са отличен растителен източник на омега-3 мастни киселини, за които е добре известно, че имат противовъзпалителен ефект върху тялото. Това може да помогне за намаляване на риска от развитие на различни хронични заболявания. Противовъзпалителните свойства на семената от чиа са документирани и доказано намаляват хроничното възпаление.
Как да добавите семената от чиа към храненето си?
Подхранването на тялото с повече семена от чиа е много лесно. Те имат дълъг срок на годност, но е най-добре да ги изядете в рамките на една година.
Снимка: iStock
Може да добавите една супена лъжица или две в смутита, овесени ядки, чиа пудинг, домашно сладко от ягоди или малини. Също така може да ги поръсите върху зърнени храни, препечен хляб или ядки. Може да ги добавите към печива, палачинки, вафли, сладкиши и много други. Някои хора слагат семена от чиа и във водата си, за да комбинират техните микроелементи с хидратация.