IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихият убиец: 7 ранни признака на преддиабет

5 януари 2024 10 30

Вижте за какво да следите

Снимка: IstockPhoto

Според статистиката всеки пети възрастен страда от преддиабет. Много хора смятат, че забелязването на това заболяване е много лесно. Но всъщност 74% от хората дори не подозират, че развиват това заболяване.

Какво е важно да направите, за да избегнете развитието на диабет?

Какво е предиабет?

Преддиабетът е състояние, при което нивата на кръвната захар са по-високи от нормалното, но все още не са достигнали максималното ниво (както при диабета). Основният начин за проследяване на преддиабет е измерването на кръвната захар на всеки 3 месеца. Но е важно да наблюдавате дали имате някой от изброените по-долу симптоми, за да можете да предотвратите предиабет в зародиш.

Какви показатели показват, че имате предиабет?

Вие сте с наднормено тегло

Изследванията показват, че хората с наднормено тегло имат инсулинова резистентност. Инсулинът е хормон, който тялото ни произвежда, за да понижи нивата на кръвната захар. Без действието на инсулина кръвта се насища неконтролируемо със захар, което може да доведе до смърт. Особено опасна е ситуацията, ако мазнините са разположени предимно в коремната област. Това означава, че наднорменото тегло оказва натиск върху панкреаса, което по принцип затруднява производството на инсулин.

Един от вариантите за отслабване без изтощителна диета е да заблудите мозъка с привидно големи, но не висококалорични порции. Вземете голяма плоска чиния и я напълнете 50% със зеленчуци, 30% с протеини (пилешки гърди, телешка яхния, риба, риба тон) и 20% с гарнитури. А относно гарнитурата - важно е да е пълнозърнеста. Ако са тестени изделия, тогава пълнозърнести (или още по-добре безглутенови), ако са оризови, тогава кафяви. А по-здравословните варианти са елда, булгур, кус-кус.

Тялото ви се държи странно

Има няколко неочевидни симптома, които показват преддиабет - често уриниране и жажда. Жаждата може да се обясни с инсулинова резистентност - когато има много захар в кръвта, тялото се опитва да разреди количеството с течност. В резултат на това се появява често уриниране. Има и един важен симптом, който касае кожата – нейното потъмняване. Най-често това са кадифени петна по шията, гърба, корема и подмишниците. Причината за потъмняването е същата инсулинова резистентност. Тялото не абсорбира инсулина, така че той се натрупва в тялото, причинявайки бързо размножаване на кожни клетки. Тези клетки имат повече пигмент меланин, поради което кожата потъмнява.

Ядете много захар

Не говорим само за очевидни източници на захар, като шоколадово блокче, което е равно на калории на приема на храна. Ето няколко храни с много захар:

Сушени плодове. От плодовете се отстранява цялата вода - така се получават сушени плодове. Но въпросът е, че захарта остава на мястото си. Например една кайсия съдържа приблизително същото количество захар като сушените кайсии.

Картофите са от съществено значение, защото съдържат много фибри, но съдържат и много рафинирана захар. Затова е по-добре да ядете картофи веднъж седмично и на порции от 90 грама.

Фастфуд. За изненада на мнозина, хамбургерите и пържените картофи съдържат повече захар, отколкото мазнини и калории. Причината е, че хлебчетата за бързо хранене обикновено се приготвят с много захар и консерванти (затова са толкова меки и имат дълъг срок на годност).

Вариантът, който предлагат диетолозите, е простите въглехидрати (изброените по-горе) да бъдат заменени със сложни (пълнозърнести продукти).

Рядко се движите

За съжаление, това е бичът на съвременното общество - след коронавируса много компании разбраха, че изобщо няма нужда служителите да работят в офиса, затова много преминаха към дистанционен формат. Поддържането на активност помага за поддържане на здравословно тегло и кръвообращение, което намалява риска от диабет.

Започнете с 10-минутна разходка два пъти на ден и постепенно стигнете до 150 минути активност на седмица – това е препоръчителният вариант за здравословно функциониране на тялото.

Вие сте над 45 години

С възрастта всички хормони се освобождават по-бавно, включително и инсулинът. Затова лекарите препоръчват проверка на нивата на кръвната захар за всеки, който е преминал прага от 45 години. Ако идентифицирате проблем на ранен етап, ще бъде лесно да се справите с него.

Имали ли сте вече проблеми със захарта?

Това обикновено се случва при жени по време на бременност. Увеличава риска от гестационен диабет – това е, когато тялото абсорбира глюкозата по-слабо и тя се натрупва. По правило нивата на захарта се нормализират след раждането, но лекарите предупреждават, че това не е показател, че всичко е наред. Жените, които са имали гестационен диабет, имат по-голям риск от развитие на нормален диабет в бъдеще.

Теглото на детето също е важно. Ако то тежи повече от 4 кг, тогава теглото му оказва натиск върху панкреаса - а той, както писахме, влияе върху производството и усвояването на инсулин. Обърнете внимание на генетиката - много болести се предават от роднини.

Имате проблеми със съня

Липсата на модели на сън нарушава цялото тяло. Хормоните (включително инсулин) се произвеждат по-лошо, либидото намалява, витамините се усвояват по-лошо, състоянието на кожата се влошава и се появява наднормено тегло.

За да нормализирате нивата на захарта, коригирайте графика на съня си:

Лягайте и ставайте по едно и също време – така мозъкът ви няма да бъде натоварен

Спете във възможно най-тъмна стая – така подсъзнанието ни разбира по-добре, че е нощ

Дръжте спалнята си хладна, за да избегнете прекомерно изпотяване и главоболие от застоял въздух.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари