IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топ 5 здравословни ползи от лимона – имунитет, здрава кожа и още нещо

30 април 2024 17 50

Цитрусовият плод е полезен за вътрешността и външността на тялото ви

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако слънцето беше плод, щеше да е лимон. Жълтият цитрусов плод е толкова обичан, че има цели фестивали, посветени на него. И е лесно да видите защо.

Лимоните са ярки, стипчиви, сочни и свежи. Със своя отчетлив кисел вкус, те също са достатъчно адаптивни както към сладки, така и към солени рецепти. Лимоните могат да освежат една обикновена чаша вода или да добавят сложни вкусови нотки към сосове и печива. Както и да искате да се наслаждавате на този плод, яжте от него възможно най-много, тъй като той съдържа множество ползи за здравето на тялото.

Топ 5 здравословни ползи от лимона 

Лимоните са много повече от обикновена гарнитура. Всъщност яркожълтите кълба имат ползи за здравето, които могат да повлияят положително на много зони. Ето няколко отличителни черти на плода.

Лимоните са с високо съдържание на витамин С

Както и други цитрусови плодове, като портокали и грейпфрути, лимоните са богат източник на растителни съединения с антиоксидантни свойства, като витамин С и флавоноиди. Сокът от един лимон осигурява над 1/3 от препоръчителното дневно количество витамин С. Известно е, че този витамин се свързва с поддържането на здрава имунна функция, но всъщност прави много повече от това да отблъсква обикновената настинка. Според учените, витамин С може да намали риска от хронични заболявания като диабет, да лекува ранени тъкани и да поддържа здравето на сърцето чрез предотвратяване на атеросклероза.

Лимоните са полезни за колагена в кожата

лимони, хапчета,

Снимка: iStock

Витамин С е популярна съставка в грижата за кожата поради способността си да изсветлява матовата кожа, да се бори със свободните радикали и да увеличава производството на колаген. Ще го намерите в много серуми и кремове, но можете да удвоите ползите за здравето на кожата, като погълнете и хранителното вещество. Витамин С в лимоните е ключов компонент за производството на колаген в тялото. Колагенът е вид протеин, който придава на кожата нейната структура и еластичност. Кожата естествено създава и съдържа колаген, но производството му намалява с възрастта. Така че, приемът на повече витамин С може да ви осигури по-младолик вид.

Лимоните увеличават усвояването на желязо

Може би сте чували, че трябва да комбинирате витамин С с богати на желязо храни и ето защо. Тялото всъщност не усвоява всички хранителни вещества в храната. Учените изчисляват, че можем да усвоим между 25 и 30% хем желязо от животински протеин като месо, но 1 до 10% нехем желязо от растителни източници. Съчетаването на богати на витамин С храни, като лимони, с растителни източници на желязо може да помогне за подобряването на усвояването на минерала. Според едно проучване, комбинирането на витамин С и желязо може дори да помогне за предотвратяване на желязодефицитна анемия при млади дами.

Лимоните осигуряват диетични фибри

вода с

Снимка: iStock

Диетите с високо съдържание на фибри се свързват с намален риск от определени заболявания, като сърдечни проблеми. Според Академията по хранене и диететика жените се нуждаят от около 25, а мъжете се нуждаят от около 38 грама фибри на ден. Лимоните съдържат вид разтворими фибри, наречени пектин, които могат да подпомогнат управлението на кръвната захар и да помогнат за понижаване на холестерола. Фибрите обаче се съдържат само в цели лимони, а не в лимонов сок.

Лимоните могат да предотвратят камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците са болезнени, но има някои начини да ги предотвратите. Поддържането на хидратация се счита за най-добрият начин за предотвратяване на камъни в бъбреците, така че не забравяйте да пиете много вода. Добавянето на изстискан лимон към водата ви също може да помогне. Лимоните съдържат лимонена киселина, която може да помогне за разграждането на по-малки камъни в бъбреците. Пиенето на вода с лимон е често срещано домашно лекарство за предотвратяване на камъни в бъбреците и има някои изследвания, които го подкрепят.

Как да включите лимона в диетата си

Най-лесният начин да добавите повече лимон към вашата диета е да изстискате лимонов сок във вашата вода или чай. Това ви помага да останете хидратирани, като същевременно осигурява някои антиоксиданти. Други начини за използване на лимонов сок включват използването му в салати, дресинги, маринати и сосове.

По-рядко се използват цели лимони, но има и такива опции. Може да ги добавите в печива, като торти, мъфини и барчета. Можете дори да сложите няколко лимона в блендер и да си направите лимонада.

лимонада

Снимка: iStock

Ако се чудите дали е безопасно да ядете лимони всеки ден, отговорът е да. За повечето хора е напълно безопасно да ядат лимони всеки ден. Тези, които трябва да внимават с приема, са хората с гастроезофагеална рефлуксна болест. Киселинността в лимоните може да влоши киселинния рефлукс. Трябва да се внимава и за емайла на зъбите.

За още новини от света на здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари