IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво представлява детоксът с плодови и зеленчукови сокове и наистина ли помага

17 май 2024 14 40

Тенденция или лечебна формула

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Социалните мрежи често представят прочистванията със сок като детоксикиращи решения, които обещават да прочистят тялото ви от токсини и да намалят възпалението. Въпреки това, макар плодовете и зеленчуците несъмнено да са здравословни, изстискването им може да не е толкова ефективно, колкото да ги ядете цели.

Какво представлява прочистването със сок

Прочистването със сок, вид диета за детоксикация, е краткосрочна диета, при която пиете само пресен сок, обикновено от плодове и зеленчуци. Няма официални насоки за това колко дълго да следвате метода, но той може да продължи от 2 до 10 дни или дори по-дълго. Въпреки това, прочистванията със сок са много ограничителни и не трябва да се следват дългосрочно. 

Поради ниското си съдържание на калории, прочистването със сок може потенциално да доведе до известна загуба на тегло, но резултатите варират за всеки човек. Важно е да се отбележи, че тези промени в теглото са временни и хората са склонни да ги възстановяват след спиране на детокса. Това е често срещан проблем при много модни диети, защото те не са устойчиви и не учат хората как да приемат здравословно поведение, което води до трайни ефекти.

смути, детокс,

Снимка: iStock

Въпреки че тенденцията за прочистване със сок започва през 90-те години, тя остава популярна и до днес. Обикновено хората купуват сокоизстисквачка, за да си направят смесите у дома. Вкусовите комбинации са безкрайни и можете да комбинирате плодове, зеленчуци и пресни билки. По-долу ви даваме комбинации, подходящи за вкусен сок:

► Зелена ябълка с къдраво зеле, корен от джинджифил, целина и портокал.

► Цвекло с корен от куркума, лимон и ананас.

► Краставица с манго, морков, мента и корен от джинджифил.

Здравословни ли са прочистванията със сок

Въпреки че детоксът със сок използва здравословни съставки, това не е препоръчителен подход за отслабване или увеличаване на жизнеността. Подобни прочистващи диети са прекалено рестриктивни, а при детоксът със сок липсват фибри, протеини и други основни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да остане здраво.

детокс, плодове

Снимка: iStock

Ако искате да подобрите диетата и цялостното си здраве, приготвянето на храна у дома, вместо да си поръчвате или да ядете на крак, избирането на пълноценни храни, поддържането на правилна хидратация, яденето на много зеленчуци, ограничаването на алкохола и тютюневите изделия и провеждането на редовни тренировки са много по-добри и устойчиви алтернативи за дълготрайни резултати. 

Потенциални ползи от детокса със сок

Плодовете и зеленчуците са богати на витамини, минерали и антиоксиданти. Всички тези макронутриенти поддържат имунната функция и други метаболитни процеси, които ви поддържат здрави. Антиоксидантите, по-специално, могат да помогнат за справяне с нивата на възпаление. Въпреки това, не е нужно да консумирате плодови или зеленчукови сокове, за да изпитате ползите им. Можете да ядете плодовете и зеленчуците цели – пресни, замразени или консервирани.

Какви са рисковете

Здравните експерти не препоръчват прочиствания със сок, тъй като те са потенциално вредна модна диета, която води само до временни резултати при загуба на тегло. Те също така отбелязват, че ограничителните режими, включително детоксът, ви излагат на нисък прием на хранителни вещества, което може да се превърне в голям и опасен дефицит, ако не му обърнете внимание.

Освен това никоя научна литература не показва, че прочистванията със сок могат да „детоксикират“ тялото ви. Вашите жизненоважни органи, включително бъбреците и черния дроб, естествено елиминират токсините и вредните отпадъци. Изцеждането на сок изисква много повече плодове от това, което обикновено ядете наведнъж, а големите количества електролити могат да създадат потенциално опасен дисбаланс.

фреш от

Снимка: Pixabay

Ако се опитвате да подобрите здравето си, да отслабнете или да подобрите енергията си, помислете за консултация с диетолог, който може да предложи базирани на доказателства насоки за хранене и начин на живот.

Алтернативи на прочистването със сок

Вместо да опитвате прочистване, изградете добре балансирана диета с различни вкусни, цели храни. За да започнете, представете си чинията ви, разделена на три секции:

1. Напълнете половината чиния със зеленчуци и малко плодове. 

2. Напълнете една четвърт с пълнозърнести храни и висококачествени въглехидрати.

3. Напълнете последната четвърт с протеин – животински или растителен. 

Приемът на цели плодове и зеленчуци, вместо изстискването им на сок, би трябвало да улесни задоволяването на дневните ви нужди от фибри, тъй като те все още съдържат пулп и годни за консумация кори, които добавят необходимите хранителни вещества. Повечето възрастни трябва да се стремят към около 25-38 грама фибри на ден, за да се възползват от предимствата и ефектите им, включително поддържане на здрав микробиом на червата, понижаване на холестерола, подобряване на контрола на кръвната захар и чувство за ситост след хранене.

плодове и

Снимка: iStock

Физическата активност също е от съществено значение за цялостното благосъстояние и може дори да предложи защита срещу заболявания, свързани с нискостепенно възпаление. Лекари и диетолози препоръчват извършване на поне 150 минути аеробни упражнения на седмица, плюс два допълнителни дни тренировки за съпротива.

За още новини от света на здравето последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари