IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Как да си приготвите здравословна вечеря

15 януари 2025 18 30

И защо е важно да обръщаме внимание на чревното здраве

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Здравето на червата се превърна в една от най-горещите и обсъждани теми в храненето през последните години – и има защо. Експертите непрекъснато изтъкват важността за поддържането на здрави черва, но защо това има толкова голямо значение? 

Днес ще повдигнем завесата защо трябва да се грижите за здравето на чревния си микробиом, как е свързано с цялостното здраве и основната роля, която храненето играе в поддържането на чревното здраве.

Защо здравето на червата е толкова важно?

Учените събират все повече доказателства, за да докажат, че здравето на червата не влияе само на храносмилането, а на цялостното благополучие. Това, което те разглеждат конкретно, когато става въпрос за здравето на червата, е нещо, наречено чревна микробиома – група от над един трилион микроорганизми, които живеят предимно в дебелото черво. Тези микроскопични същества, които изграждат чревния микробиом, са предимно бактерии, но някои щамове дрожди и вируси също живеят там.

стомах, храносмилане

Снимка: Pixabay

Установено е, че балансът и благосъстоянието на микробиома на червата влияят на няколко различни системи в тялото. Ето само няколко:

Стомашно-чревна функция – чревният микробиом наистина играе основна роля за поддържането на здравословно храносмилане и редовност на червата. От метаболитна гледна точка биомът е изключително важен, създавайки специфични аминокиселини, витамини и минерали, включително все по-важния калций. Освен това помага на стомашно-чревната система да прочисти всички нежелани химикали или токсини от храната.

► Здраве на мозъка – откриването на взаимовръзката черва-мозък разтърси света както на учените, така и на здравните специалисти и това е почти толкова интересно, колкото самата чревна микробиома. Нашите черва са облицовани с нервни клетки и тези нервни клетки комуникират директно с централната нервна система, включително мозъка. Този двупосочен комуникационен път обхваща оста черва-мозък и е установено, че има значително влияние върху нашия ум и настроение. Всъщност проучванията показват, че здравето на нашите черва може да бъде свързано с психични разстройства като тревожност и депресия, както и с цялостната когнитивна функция и способност за справяне със стреса.

► Имунно здраве – основна функция на червата е да насърчава здрава имунна система. Здравият, процъфтяващ биом насърчава здрав имунитет чрез поддържане на оптимално съотношение между полезни и вредни бактерии. Това намалява шансовете вредните да се задържат и да ви разболеят. Освен това микробиомът на червата регулира много различни видове имунни клетки в цялото тяло. 

► Хронични болести – интересно изследване установи също, че микробиомът на червата е тясно свързан с проявата на много хронични заболявания. Само някои от тях включват ревматоиден артрит, диабет тип 1 и 2, синдром на раздразнените черва, възпалително заболяване на червата, чернодробно, бъбречно или сърдечно заболяване. 

Как да си приготвите здравословна вечеря

Ако сте любител на храната, ще се радвате да знаете, че най-лесният и най-ефективен начин, по който можете да повлияете положително на чревния си микробиом, е да ядете подходящите храни– все пак изборът на храна има значение. Ето някои от най-здравословните за червата групи храни, на които да дадете приоритет, когато можете, и няколко, които да ограничите и да се насладите по-съзнателно, за да поддържате червата си в баланс.

фибри istock

Снимка: iStock

► Фибри и пребиотични храни – фибрите като цяло ще ви помогнат да поддържате здравословно храносмилане, редовност и като цяло здрави черва. Пребиотиците обаче са вид фибри, които са особено полезни за вашия биом, тъй като служат като храна за вашите здрави бактерии. Страхотните възможности за избор включват овесени ядки, лук, моркови, чесън, броколи, горски плодове, ябълки, ленено семе, гъби, листни зеленчуци, пълнозърнести храни, домати, бобови растения и мед.

► Пробиотици – пробиотиците са полезни бактерии, които помагат за увеличаване на популацията на здрави, „трудолюбиви“ микроорганизми във вашия микробиом. Много от тези опции за храна ще бъдат ферментирали и някои вкусни източници включват кисело мляко, кимчи, кефир, мисо, темпе (ферментирало тофу), комбуча, мътеница, кисело зеле и някои видове кисели краставички.

► Противовъзпалителни храни – за да поддържате здрави черва, справянето с възпалението е от ключово значение. Възпалителните храни могат да раздразнят микробиома и да повлияят на това колко добре може да функционира. Противовъзпалителните храни, от друга страна, обикновено са пълни с витамини, минерали, растителни съединения и/или омега-3 мастни киселини. Източниците включват ядки, семена, боб, лук, маслини, тъмнозелени зеленчуци, горски плодове, ябълки, чай, нарове, билки, подправки, сьомга, аншоа, сардини, конопени семена и авокадо.

Бъдете внимателни с алкохола, добавената захар, обработените храни, червеното и обработеното месо, пържените храни и изкуствените подсладители. 

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари