IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пийвайте умерено – намалява риска от Алцхаймер

14 декември 2015 10 20

Оказва се, че алкохолът няма да доведе до деменция

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Умереното пиене на алкохол намалява риска от смърт заради болестта на Алцхаймер и според учени, причината е, че почитателите на чашката общуват повече, съобщи в. „Дейли телеграф“.

Чаша вино дневно намалява риска от смърт заради деменция със 77 процента. Учените от университета на Южна Дания в Одензе обаче мислят, че ефектът се дължи не толкова на алкохола, колкото на факта, че пиещите с мярка са с по-активен социален живот.

„На базата само на това изследване не можем нито да насърчим хората да пият по малко, нито да им препоръчаме да не го правят“, каза ръководителят на екипа проф. Франс Бок Валдорф.

Умерената консумация на алкохол се свързва с по-малък риск от сърдечносъдови заболявания и инфаркт. Известно е обаче, че алкохолът уврежда мозъчните клетки. Като се има предвид, че деменцията е невродегенеративно заболяване, специалистите се опасяват, че пиенето може да вреди на засегнатите от нея хора.

За да проверят дали пиенето влошава деменцията, датските учени са проследили 321 човека в начален етап на заболяването в продължение на 12 месеца. Около една десета от тях въобще не пиели, а една пета пиели повече от 3 алкохолни единици дневно. 17 процента пиели 2-3 единици – колкото има в голяма чаша вино. Значима разлика в смъртността сред пиещите малко и най-много нямало.

Рискът от смърт обаче се оказал със 77 процента по-малък при тези, пиели еквивалента на чаша вино дневно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари