IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пушачите на канабис рискуват да станат алкохолици

25 февруари 2016 06 00

При тях рискът е 5 пъти по-голям

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Пушачите на канабис са изложени на 5 пъти по-голям риск да станат алкохолици, а редовните пиячи, които пушат трева, много по-трудно ще се откажат от вредния си навик, установи проучване, цитирано от в.„Метро“.

Изследването е било извършено от два американски университета – Колумбийския и Нюйоркския, под ръководството на Рене Гудуин.

Специалистите са проследили медицинските данни на 27 000 пълнолетни американски граждани, изследвани за употреба на алкохол и последствията от него.

Проучването обърнало особено внимание на хората, които са започнали да пушат канабис, без да имат проблеми с алкохола. Станало видно, че хората, които са пушили канабис над три години, са били с пет пъти по-голям риск да станат алкохолици, в сравнение с останалите.

Пациентите с алкохолни проблеми, които не са пушили канабис, са били с големи шансове да се отърват от тях три години по-късно.

„От получените резултати стигнахме до извода, че употребата на канабис е свързана с увеличена податливост към алкохолизъм. Пушенето на марихуана задълбочава проблемите при алкохолиците и те много по-трудно могат да се откажат от алкохола при тази комбинация“, заявява Рене Гудуин.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари