IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пълните хора – по-бавни, но и по-глупави

5 август 2016 07 20

Натрупаните килограми състаряват мозъка по-бързо, смятат учени

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Натрупаните в повечко килограми пречат не само на физическото натоварване на човек, но и на умствените му възможности. Така смятат учени във Великобритания.

Според изследване на д-р Лиса Ронън от университета в Кеймбридж, мозъкът на пълните хора е състарен с 10 години.

В проучването взели участие 473 души на възраст между 27 и 87 години, съобщава Daily Mail. Те били разделени на две групи – едната с нормално телосложение, а другите с хора със свръхтегло. Оказало се, че има голяма разлика в бялото вещество на участниците, намиращи се в различните групи.

От резултатите специалистите стигнали до извода, че при хората с наднормено тегло темповете на свиване на мозъка са значително по-ускорени от тези на слабите.

Причината се криела в това, че бялото им вещество е подобно на това на хората, които са с 10 години по-възрастни. Така пълните хора на 50 години били със структура на бялото вещество, характерно за 60-годишни.

Д-р Ронън обяснява, че мозъкът е уязвим при стареене, но състоянието му се влошава, ако има наличие на излишни килограми.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари