IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо трябва да се целуваме по-често?

13 февруари 2017 12 40

Полезно е не само за изграждане на близост с партньора, но и за здравето ни

Снимка: Istock

Снимка: Istock

При всяка целувка има обмен на слюнка и микроби между партньорите. По-голямата част от бактериите в слюнката се срещат сред всички ни, но около 20% от тях са уникални за индивида.

Така целуването води до формиране на антитела, които се борят с чуждите бактерии, подобно на ваксинация.

Изследователи установяват, че когато целуваме някого, в организма се синтезира окситоцин, ендорфини и допамин – хормони, които ни успокояват, оставят приятни усещания и засилват връзката помежду ни.

Целувките носят и много други ползи. Според японско проучване целуването в продължение на 30 минути може да забави образуването на хистамин – съединение, което се синтезира от клетките в отговор на травма, както и при алергични и възпалителни реакции. По този начин се облекчава кихането и течащият нос.

Освен това, целуването осигурява допълнително количество слюнка, която помага за неутрализиране на киселините, причиняващи кариеси. Слюнката е много важна за отстраняване на остатъците от храна, което предотвратява натрупването на плака.

Това е приятен начин и да изгорим калории. Установено е, че целуването в продължение на една минута изгаря 6 калории и активира около 30 лицеви мускула. Разбира се, целувките не биха могли да отстранят любовните дръжки или да оформят корема, но определено бихме се чувствали по-малко виновни, че сме хапнали десерта след вечеря.

Освен това, целуването стяга лицевите мускули и подобрява кръвообращението в областта на лицето, което е от полза срещу отпускането на кожата, помага и за изглаждането ѝ.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари