IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За ефективно учене – повече информация за кратко време

16 февруари 2017 06 00

Специалисти изследват мозъчните вълни

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Всеки има своя начин за научаване на нова информация, но проф. Кейзуке Фукуда от Университета на Торонто в Канада прави опит да установи кои методи са по-ефективни от други.

Според данните на проведеното от него проучване фокусирането върху много големи количества информация за милисекунди може да подпомогне припомнянето ѝ в по-голяма степен, вместо да се опитваме да запомняме по-малко за по-дълъг период от време.

Фукуда се интересува от два основни въпроса: първо – да установи защо мозъкът разбира определена информация по-добре. Японският професор е любопитен защо мозъкът ни не може да запомни всичко, въпреки огромният потенциал за съхранение на информация.

Другата цел на специалиста е да открие начин за подобряване на способността ни да научаваме и запомняме наученото.

За да отговори на тези въпроси, Фокуда използва електроенцефалограма. По този начин се събират данни за мозъчните вълни, след което те се анализират, за да се установи начинът, по който мозъкът успешно кодира и запомня информацията.

За целите на изследването на участниците се показват отделни снимки в продължение на 100 милисекунди. Доброволците трябва да помислят върху снимката за 500 милисекунди. След това на участниците отново е показана снимка за същото време, но времето, което имат да помислят, е по-дълго – 3 секунди. Така за едно и също време участниците от първата група запомнят повече снимки.

При анализа се сравнява резултатът от двата метода и се установява, че първият има по-добър ефект за научаване на нова информация.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари