Отказването от захарта не е никак лесна задача. Но ако обмисляме да опитаме и се нуждаем от малко вдъхновение, следващите редове може да са от полза, тъй като следва да акцентираме върху отражението на захарта върху здравето – в краткосрочен и дългосрочен аспект.
Консумацията на малки количества сладкиши не е проблем. Американската асоциация по сърдечносъдово здраве препоръчва да се консумират не повече от 6 супени лъжици добавена захар на ден за жените и 9 супени лъжици дневно за мъжете.
Можем да продължаваме да ядем непреработени храни, които съдържат естествена захар, като плодове и зеленчуци. За разлика от добавената захар, в натуралната се съдържат естествените витамини, минерали и влакна.
Какво се случва в организма, когато намалим консумацията на захар?
1. Кожата се подмладява
Намалява увисването на кожата и бръчките. Изследвания показват, че количеството захар в кръвта създава молекулярен домино ефект, познат като „гликация“, който в крайна сметка намалява плътността и еластичността на кожата. Ограниченият прием на захар може да намали видимите признаци на стареене.
2. Чувстваме се по-енергични
Добавените захари са прости въглехидрати. Това означава, че те се усвояват бързо и бързо попадат в кръвта, което води до повишаване на кръвната захар. Така се увеличава енергията и бдителността ни. Ефектът обаче трае за кратко, а след като премине, остава чувството за умора.
Когато имаме нужда от „гориво“, трябва да заменим подсладените със захар ястия и закуски с продукти, в които съдържанието ѝ е ниско, но това на протеини и/или мазнини е високо. Пример за това са бадемите.
3. Рискът за сърцето ни ще бъде по-малък
Колкото по-голямо е количеството добавена захар към хранителния режим, толкова по-висок е рискът от смъртност вследствие на сърдечносъдови заболявания, дори ако теглото е здравословно.