IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рисково ли е пасивното пушене на марихуана?

22 март 2018 06 00

Определено не е безвредно

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Въпросът за негативния ефект на пасивното пушене вече се дискутира не само по отношение на тютюневите изделия, а и по отношение на марихуаната. Въпросът придобива по-голяма значимост в условията на легализиране на марихуаната за медицински нужди във все повече страни по света.

Установено е, че пасивното тютюнопушене провокира специфични проблеми с кръвоносните съдове. Лабораторните тестове показват, че вдишването на цигарен дим и насищането на кръвта с него намалява способността на съдовите стени да се отпускат и да поддържат нормалното кръвообращение. Този ефект трае около 30 минути, след което гладката мускулатура в съдовите стени възстановява нормалния си тонус.

При страстните пушачи, които пушат средно по 1-2 цигари на час, нормалната функция на съдовите стени може сериозно да се наруши и те изобщо да не получат възможност да я възстановят. Така се стига до един от най-сериозните рискови фактори при активните и пасивни пушачи – рискът от тромбоза, инфаркт и инсулт. Данните за този риск при пасивните пушачи на марихуана са дори по-плашещи.

Лабораторно проучване, проведено в САЩ, установява, че пасивното пушене на марихуана има далеч по-траен негативен ефект върху кръвоносните съдове в сравнение с този на цигарения дим. Влошеният тонус на кръвоносните съдове при пасивно пушене на марихуана може да продължи до 90 и повече минути. Уврежданията на съдовите стени може да са още по-трайни и при системно излагане на пасивно пушене може да станат непоправими.

Проследява се и ефектът на пасивното пушене на марихуана върху риска от рак и други сериозни заболявания на белия дроб. Учените считат, че този риск е еднакво висок и при двата типа пасивно пушене – на тютюн и на марихуана.

Макар да има различен химичен състав от тютюна марихуаната води до същите, а в някои случаи и по-сериозни, ефекти, когато димът й се вдишва пасивно. Това налага въвеждането на сериозни ограничения върху ползването ѝ на обществени места дори в страните, където тя е напълно легализирана за медицински нужди.

Още здравни новини четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари