IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хранене през пролетта – получавате ли достатъчно полезни вещества?

4 април 2019 05 30

Ето няколко признака, че се нуждаете от нутриенти

Istockphoto

Istockphoto

Обикновено през зимата тялото се обездвижава и лишава от някои хранителни вещества поради липса на много пресни храни. С настъпването на пролетта въпросните дефицити трябва да се попълнят, за да може тялото да бъде в кондиция и да има достатъчно енергия.

Здравословното и балансирано хранене е най-добрият начин за организма да си набави най-важните нутриенти и да функционира нормално. Ако сте отпаднали, имате суха кожа, чупливи нокти или силен косопад, то това трябва да ви накара да се консултирате с лекар как да се храните през този сезон, за да приемате всички необходими полезни вещества.

Tialoto.bg подбра основните признаци, по които да познаете, че се нуждаете от повече нутриенти в дневното ви меню:

Суха кожа

Както стана ясно, това е основен признак. Много хора са подведени от това, че студът през зимата влошава кожата. Но когато температурите скочат и тя продължава да е суха и лющеща се дори след ексфолиране, то вие не приемате достатъчно витамини и минерали, които да насърчат растежа ѝ. Липсата на омега-3 мастни киселини нарушава липидния слой на кожата. Така вредните микроби и токсини попадат по-надълбоко и причиняват възпаление, раздразнение, сухота и пъпки. Освен това влагата не може да се задържи по-дълго време.

За да имате по-мека, гладка и добре хидратирана кожа, яжте повече пресни плодове и зеленчуци, мазни риби като сьомга и сардини, орехи, ленено семе и семена от чиа.

Напукани устни

Кожата на устните е доста деликатна. Един по-студен вятър и малко слънчеви лъчи са достатъчни, за да я изсушат и причинят болезнено напукване. Но балсамът не е достатъчен. В началото на пролетта краищата на устните и самата кожа по тях са по-сухи, защото в тях няма достатъчно рибофлавин. За да преодолеете дефицита на това вещество, консумирайте повече бадеми, сьомга, броколи, сирене чедър и яйца, които са богати на протеини.

Бледо лице

През пролетта всичко разцъфва за нов живот. Ако сте се хранили добре през зимата, по бузите ви трябва да има обичайната руменина. Когато лицето е по-бледо, това е алармиращ сигнал на тялото, че му липсва желязо и хемоглобин. Това може да се поправи като „се хванете за зелено“. Яжте коприва, лапад, спанак – растенията, които съдържат желязо и други полезни витамини и минерали. Други препоръчителни храни са леща, говеждо месо и зърнени храни.

Упорито акне

Смята се, че освен за млякото и шоколадът, за други храни е спорно, че причиняват появата на акне. Ако имате прекалено много пъпки и след завяхването им се появяват нови, не си мислете, че е само от мазнините, които ядете. Все пак някои от тях са здравословни. По-скоро променете начина си на хранене и включете продукти, които съдържат омега-3 мастни киселини, например авокадо. Те имат противовъзпалителни и антимикробни свойства, които ще намалят риска от появата на акне и възпаление по кожата.

Кървящи венци

За повечето хора само малко кръв по четката за зъби е знак, че не поддържат добра устна хигиена. Но ако това не е така, то венците кървят, защото им трябва витамин К. Той подпомага кръвосъсирването като активира просъсирващите фактори в кръвта и така спира или предотвратява кървене. Обикновено много рядко се случва хората да имат дефицит, но все пак е добре да се направи изследване за това. Ако се установи, е добре да ядете зеленолистни зеленчуци.

Тънки и чупливи нокти

Ако още от зимата ноктите ви се чупят и не можете да ги пуснете по-дълги, ако са на линии или имат по-жълтеникав цвят, то задължително трябва да си набавите повече биотин. Той подхранва нокътната плочка и насърчава растежа ѝ. Яжте яйца, ядки и пълнозърнести храни, за да имате по-здрави нокти.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари