IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 ползи от карането на колело

3 юни 2019 09 30

Отбелязваме Световния ден на велосипеда

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Знаете ли, че карането на колело е един от най-евтините, здравословни и екологични начини за придвижване по улиците? На днешния ден любителите на този вид транспорт могат да празнуват, защото хора от цял свят ще отбележат Световния ден на велосипеда.

Въпреки факта, че на много места липсват велоалеи и става все по-трудно и напрегнато да се кара в градски условия, използването на велосипед носи немалко предимства. Ето кои са те:

По-малко стрес

Ако карате колело по натоварена улица, няма как да не се сдобиете с пикантни нареждания по ваш адрес. Истината е, че много шофьори у нас не са толерантни с велосипедистите. Това обаче не бива да ви обезкуражава, ако имате желание да карате колело. Много изследвания показват, че редовното въртене на педалите намалява стреса, който всички ние имаме ежедневно. То повишава концентрацията, паметта и действа успокояващо на нервната система, особено ако се намирате някъде сред природата.

Подобрява продуктивността

Ако ходите с колело на работа, ще бъдете много по-енергични и продуктивни в офиса. Е, това важи, ако тръгнете навреме. Според изследване на екип от Университета в Бристол, служителите, които идват с велосипед на работа или тренират някакъв вид спорт сутрин, постигат по-добри резултати. Те се справят по-лесно с натоварването, защото имат по-голяма мотивация. Освен това този вид физическа активност ги прави по-спокойни, а това е предпоставка за успешната комуникация с колегите.

Източник: IStopckphoto

Ускорява метаболизма

Всеки знае, че колкото повече се движи, метаболизмът му се ускорява. Ако карате колело, няма да имате проблеми с ходенето до тоалетна сутрин, защото храната ще се придвижва по-лесно по червата. Друго важно нещо е, че по време на колоездене човек диша по-ускорено, а аеробните упражнения стимулират перисталтиката.

Доказано е, че хората, които ползват велосипед по-често, нямат проблеми като подуване на корема.

Извайване на тялото

Не само тичането е ефикасно при хора с малко излишни килограми, които искат да стегнат фигурата си. Ако карате колело, не го дръжте в гаража. Дори и да ви е страх да ходите с него до работа, не го оставяйте – ползвайте го в парка през уикенда. Само час въртене на педалите намалява мазнините и спомага за по-лесното топене на излишните килограми.

Подобрява координацията

С велосипеда се натоварват не само краката, но ръцете, гърба и дори мускулите на лицето. Карането подобрява вестибуларния апарат и координацията на тялото, което е друга основателна причина да си купите колело, ако нямате.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари