IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет може да ви помогне да заспите по-бързо

6 юни 2019 07 30

Кои са нещата, които ви приспиват

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Безсънието е състояние, което се характеризира с трудност при заспиване или пък неспособността да останете заспали за дълъг период от време. Може да се прояви при всеки независимо от възрастта, но е по-често срещана при възрастните хора. Проучване, проведено сред 25 хил човека над 50 години в осем различни града, показва, че 16% от тях не могат да заспят или имат нарушения на съня. 

Много хора смятат пробват какво ли не - от маска за очите, която пречи на светлината да ги буди, упражнения преди лягане, които да ги изморт или пък чай за сън. Ако и вие сте от тях, но нищо не е успяло да ви помогне, ето няколко съвета как да използвате Интернет, за да спите като бебе.

Кулинарни видеа

Ако гледате как се приготвя дадено ястие, едва ли първата ви реакция ще е сън. По-скоро това ще ви накара да огладнеете и да станете по-неспокойни, което ще подсили още повече безсънието. Но, ако гледате видео с подреждане на вече готова храна, може да се окажете в съвсем друга позиция. Клипове, които показват топене на шоколад, слагане на последни щрихи върху десерт или пък поръсване със сирене, са доста успокояващи. Те могат да помогнат да заспите по-бързо, независимо, че светлината от екрана свети в очите ви.

Гримиране

Кратките обучителни видеа, в които професионалисти ви показват техники при гримирането със сигурност успокояват женската част от населението. Те помагат да забравите за проблема със съня и да не се задълбавате в него, защото колкото повече го мислите, толкова повече няма да успеете да го разрешите. Затова кратките видеа за красота са доста добър избор в такава ситуация.

Дъждовен звук

Какво по-хубаво от топло легло по време на дъжд? Звукът от капките е едно от най-успокояващите неща, които помагат във всяка стресова ситуация. Ако пък нямата такъв афинитет към дъжда, то може да изберете някоя по-тиха и спокойна музика в интернет. Не е хубаво да се спирате на нещо познато, защото мозъкът ви ще започне да работи в тази насока и постоянно ще си припява куплети от песента. Тогава въобще няма да можете да заспите.

Слушайте истории или подкасти

Ако имате любим подкаст, който следите постоянно, започнете да го слушате през нощта. Но понякога това може да се окаже рисково, защото, ако има тема, която ви е доста интересна, то дискутирането й ще ви държи будни до самия й край. Затова експертите съветват да се спрете на кратки истории, включително това може да бъдат и детски приказки или пък аудио книги. Те ще ви помогнат да се отърсите от натоварения ден и да заспите почти веднага. 

 

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари