От яденето на моркови за подобряване на зрението до това, че гледането на твърде много телевизия ще предизвика слепота, със сигурност сте чували много неща, които се отнасят до зрението ви. С цел да предпазят очите ви, родителите или бабите и дядовците ви, са ви казвали какви ли не страшни истории, за да може да ви откъснат от компютъра или телефона.

Но не всичко трябва да вярвате. Важно да знаете какво е вярно и какво не, особено щом се отнася до едно от най-важните човешки сетива. Ето пет мита, които ви пречат да живеете по-спокойно.

Мит: Четенето на слаба светлина ще увреди зрението

Истина: Вярно е, че очите ви се изморяват по-бързо, когато четете на слабо осветление, но това няма да предизвика по-сериозни проблеми. Трябва само да се уверите, че фокусът на светлината е точно на страницата, която четете, а не пада върху част от тялото ви. Когато светлината идва отзад, се създава едно блещукане, което прави четенето малко по-трудно.

Мит: Морковите подобряват зрението

Истина: Морковите със сигурност са полезни за очите ви, защото са пълни с витамин A, но пресните плодове и зеленолистните растения са още по-добри за зрението. Със сигурност и трите продукта са важни за менюто ви, ако искате да поддържате в отлична форма очите, но трябва да сте сигурни, че това няма да оправи зрението ви. Ако имате проблеми с очите, колкото и моркови да похапвате, това няма да ви помогне.

Мит: Не трябва да се носят очила или лещи постоянно

Истина: Много хора смятат, че когато им бъдат изписани очила, те трябва да се носят само в крайни случаи, защото „така окото ще стане мързеливо и ще свикне с очилата“. Грешка. Ако офталмологът ви е посъветвал да носите очила докато четете, направете го.

Заобикалянето на съвета и опитът да гледате телевизия или да четете без помощни средства, ще предизвика по-голяма умора в окото. Запомнете, че носенето на очила няма да отслаби зрението ви.

Мит: Седенето пред компютъра цял ден е вредно

Истина: Гледането на екрана за дълго време може да напрегне окото, но няма да му навреди. Уверете се, че мястото, на което работите, има нужната светлина и си почивайте на всеки 2-3 часа.

Може да излезете за 10 минути на чист въздух, но не се втренчвайте в телефона. За да ви починат очите е нужно да погледате нещо, което се намира в природата – дървета, трева или небето.

Мит: Ако кръстосате очите си, те ще останат така завинаги

Истина: Най-вероятно родителите ви често са ви се карали за това, че си кръстосвате очите и се опитвате да си видите носа. На повечето от нас сигурно е казвано, че очите им ще останат по този начин завинаги и това здравата ги е уплашило.

Но всъщност, това е чиста лъжа. Очните мускули позволяват на очите да се движат във всички посоки. Съсредоточаването им в центъра няма да ги накара да останат в тази позиция завинаги.

Снимки: Pixabay