Оказва се, че танцуването е не само забавно, но е и полезно за мозъка. Всеки знае, че танците са добър начин да поддържате добра форма, но учени установиха, че това е чудесна опция да поддържате и добрата функция на ума.

Според проучване, публикувано в медицинско списание, танцуването и опитът да запомните всяка една стъпка и движение, може да се окаже по-доброто решение дори и от фитнеса. Танците забавят процеса на стареене и поддържат тялото във форма дълго време.

Докато физическите упражнения се грижат по-скоро за мускулите, то танците успяват да стимулират работата на мозъка и да го държат винаги нащрек. Способността да разберете каква стъпка да изпълните в даден момент, как да държите партньора си правилно и да усетите момента, когато трябва да се завъртите, са неща, от които умът ви се зарежда и успява да поддържа нормалното си ниво на работа.

Снимка: Pixabay

Учени от Германия сравняват фитнес упражненията с танците и достигат до извода, че движението под звуците на музиката, намалява риска от развитието на деменция при възрастните хора. Танците стимулират функцията на определени зони от мозъка, по-конкретно хипокампуса, които са отговорни за подобряването на баланса, паметта и ориентирането.

Снимка: Pixabay

Други проучвания показват, че танцуването в какъвто и да е стил, може да заздрави мускулите и се отразява добре на фигурата ви. Така че този вид дейност е перфектна за тялото и ума.