IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За освежаване и енергия – яжте пъпеш

26 юли 2019 07 30

Ето 4 ползи на вкусния плод

IStockphoto

IStockphoto

Пъпешът е един от плодовете, който наред с динята, се консумира най-много през лятото. Основната причина за това е, че освен вкусен, той е пълен с вода, която подпомага хидратацията на организма в горещините. При това похапването му определено освежава и дава енергия за деня.

Въпреки че съдържа доста захари, яденето на плода в умерени количества е полезно, защото в него има ценни вещества, които участват в различни процеси в тялото.

В един плод има средно между 4,6 и 15,8% захари, до 6,7% целулоза, пектинови вещества, близо 10 мг витамин С, както и такива от групата на А, В и Е. Пъпешът е богат и на каротин (10-12 мг), желязо, калий, калций, магнезий и други минерали.

Кои са най-големите ползи от консумацията на пъпеш?

Повече тонус и енергия за деня

Както стана ясно, само няколко парченца от плода сутрин могат да ви заситят и заредят с енергия. В 100 г пъпеш има близо 54 калории. Освен това витамин В6 замества нуждата на организма от въглехидрати и по този начин не създава усещане за глад.

Източник: IStockphoto

По-добре работеща храносмилателна система

Водата в пъпеша, която е над 90% от състава му, помага за поддържане на електролитния баланс в тялото и предотвратява дехидратация. Подобрява храносмилателната система, защото облекчава и елиминира киселините, което насърчава движението на храната през червата. В пъпеша има ценни ензими, които ускоряват метаболитните процеси и така намаляват токсините в стомаха.

6 храни за по-добра хидратация

Прави кожата по-хубава и здрава

Както всеки друг плод, богат на витамини и минерали, пъпешът също е много полезен за грижата за кожата. Витамините А, В и С са силни антиоксиданти, които намаляват оксидативния стрес в клетките, пречистват порите от замърсяване и подобряват еластичността.

Ефикасно средство при стрес и напрежение

Доказано е, че редовното похапване на плода или пиенето на пресен сок от него, има положителен ефект при хора, които са подложени на стрес и имат слаби нерви.

Динята – пълна с витамини и антиоксиданти

Поддържа имунната система

Витамините и минералите в пъпеша са и отлично средство за укрепване на имунната система. Магнезият, калият, калцият и желязото са от особено значение за различните процеси. Те предпазват тялото от вируси и настинки, които „дебнат“ хората и през летния сезон.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари