IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доказано: Музиката успокоява

25 юли 2019 11 40

Лекари споделят, че тя има същото действие като успокоително

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Музиката е едно от най-предпочитаните неща, когато искаме да се отдалечим от света и околните. Независимо в какво настроение сме, винаги можем да намерим правилната песен, която да ни успокои или да ни зарадва още повече.

Освен че е добър начин за започване на деня, музиката служи и за отпускане на пациенти преди операция. Според американско проучване, слушането на спокойни песни на слушалки, понижава нивата на стрес толкова, колкото и успокоителното мидазолам.

Този резултат е много голям пробив, тъй като доказва, че може да се използва музиката, а не лекарства. Понякога след операция, пациентите изпитват странични ефекти, които са свързани с мидазолама или други медикаменти на базата на бензодиазепин. Те могат да предизвикат проблеми с дишането, кръвообращението и пациентите винаги трябва да бъдат наблюдавани внимателно, когато се възстановяват от лекарствата.

Университетът в Пенсилвания е изследвал около 150 души, от които на половината е била пусната музика в продължение на три минути преди да им бъдат блокирани нервите. Втората група е получила мидазолам, който е инжектиран в организма им. Нивата на стрес и при двете групи били равни, което показва, че музиката може да се използва като седативно.

Все пак, тези, които са получили медикамента са се чувствали по-добре, но учените предполагат, че това се дължи на факта, че музиката, която е била пусната, не е по вкуса на всеки.

 

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари