Лятото е сезонът, в който ядем най-много риба. Дали на море или в града, ние трябва да консумираме такъв тип храна два пъти седмично, за да си набавим полезни мазнини, витамини и минерали.
Доказано е, че рибите съдържат полезни белтъци, които се усвояват много по-лесно от организма. Различните видове съдържат витамини като А, D, Е, В1, В2, В6, В12, както и калций, фосфор, йод, флуорид.
Сьомгата, рибата тон, скумрията, херингата и сардината са пълни с омега-3 мастни киселини. Смята се, че те играят важна роля за понижаване нивото на триглицеридите и предотвратяват запушването на кръвоносните съдове.
Рибата може да бъде част от вашия здравословен режим или диета. Ето на кои риби може да наблегнете това лято, за да бъдете здрави:

Източник: IStockphoto
Цаца
Пържената малка рибка присъства в менюто на много заведения. Няма как да отидете на море и да не си вземете една порция цаца с няколко резенчета лимон.
В 100 грама цаца има около 17,1 грама белтъчини; 7,6 мазнини, от които близо 3 са ненаситени мастни киселини. Нисковъглехидратна е, но и висококалорична – над 136 калории.
Ципура
Пържена, на скара, във фурната, тя е много вкусна и полезна. В 100 г прясна ципура има 105 ккал, 19 грама протеини, 0.6 грама омега-3 мастни киселини, 3 грама мазнини и 1 г наситени мазнини. Холестеролът в нея е около 52 мг.
Нейните висококачествени протеини я правят полезна за хора, които са на специален режим, както и за малки деца. Също така е богата на Омега-3 мастни киселини, които предпазват сърцето.
Кефал
Тази риба не се нуждае от продължителна термична обработка. Най-вкусна е на фурна.
Пълна е с полезни мазнини, протеини, фосфор, витамин В1, витамин РР, флуорид, както и омега-3 мастни киселини. Тези вещества защитават сърцето и подобряват функцията на мозъка.
Сардина
Среща се предимно в Средиземно море и Атлантическия океан, но в Черно море също има малки количества от нея. Макар да не е сред най-популярните риби, в нея има най-висока концентрация на омега-3 мастни киселини и витамин В12.
Сардините са източник на аминокиселини (аспарагиновата и глутаминовата, левцин, лизин, метионин, валин, треонин). Друга голяма тяхна полза е, че са богати на фолиева киселина, витамин Е и биотин.
Барбун
Месото на рибата е леко и се предпочита за рибена чорба. Неслучайно я наричат „царската риба“. В 100 грама риба има 19,35 грама белтъчини; 3,79 грама мазнини, 77 грама въглехидрати и близо 117 калории. Изпечен, барбунът става с около 150 калории.
Рибата е източник на витамините В, А и Е (последните са мастноразтворими). Освен това съдържа омега-3, витамин В12 и селен.
Попчета
Пържени като цацата, печени или задушени, те също трябва да се похапват през сезона. Месото им е богато на витамините А, В, С, Е, D. Пълно е още с калций, желязо, цинк, хром, флуорид, молибден...
Омега 3 и 6-мастните киселини в попчетата подобряват обмяната на веществата, защитават сърцето от болести и забавят стареенето.














Васил Петров представя емблематични хитове в симфонична версия
Как една медуза опитва да завладее Черно море и сме безсилни
Протестите в Сърбия притиснаха Вучич
SpaceX изстреля в Космоса изцяло турски спътник
Бобровата луна: Най-близката суперлуна за 2025 г. ще озари небето тази седмица
Blue Origin проведе успешен тест на ракетата New Glenn
Хората са обречени на самота във Вселената заради ограниченията на разума
Голяма новина за Джокович
Славия Прага – Арсенал
Ясно е защо Матич не води Септември Сф
Официално! Лудогорец обяви новина за треньорския пост
7 апетитни рецепти с тиква
6 плода срещу ракови заболявания, според специалисти
Георги Господинов и Георги Мишев са носители на награда „Перото“
30-дневно предизвикателство за по-добър живот
Бързо омазняваща се коса – какво е решението?
Мъжете се нуждаят от повече тренировки от жените, за да поддържат сърцето си здраво
Мозаицизъм – когато не всички клетки носят мутацията
Нов медикамент за лечние на риносинузит получава одобрение в САЩ и ЕС
Остави коментар