IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Силата на кръвта от пъпна връв: Какво могат да направят стволовите клетки

22 октомври 2019 17 30

Как кръвта от пъпната връв е свързана със стволовите клетки?

Силата на кръвта от пъпна връв: Какво могат да направят стволовите клетки

Кръвта от пъпната връв е богат източник на тип клетки, наречени хемопоетични стволови клетки, клетки които могат да се преобразуват във всички видове кръвни и имунни клетки. Американският национален раков институт обяснява, че по същество стволовите клетки всъщност са незрели и недиференцирани клетки.

Къде можем да ги намерим? Те могат да бъдат извлечени от костен мозък, директно от кръвта или от пъпната връв. Извличането им от кръвта на пъпната връв обаче е най-безопасният, най-лесният и най-предпочитан метод. Защо това е така? В пъпната връв се съдържат най-много на брой клетки с най-голям лечебен потенциал, а процедурата по взимането им се съчетава с раждането и не носи никакви рискове или болка за пациентите. Затова и предварителното съхранение е толкова разпространено.

Д-р Кийт Уонакот, завеждащ Клетъчни терапии към FDA (Администрация по храните и лекарствата) казва, че извличането на стволови клетки от пъпна връв е безопасно, защото се извършва непосредствено след раждането на бебето и изваждането на плацентата.

Приложения на стволовите клетки: Какво е одобрено?

FDA отбелязва, че хемопоетичните стволови клетки имат одобрени приложения при: лечения на онкологични болести на кръвта като левкемия, лимфоми, апластична анемия, лекуват се също таласемия, сърповидноклетъчна анемия, синдром на Wiskott Aldrich, автоимунни заболявания, някои солидни тумори – над 80 утвърдени заболявания.

Доклад на стволово-клетъчната индустрия в изданията „Стволово-клетъчната трансплантационна медицина“ отбелязва, че към момента се провеждат множество експерименти и клинични проучвания за лечения и на много други състояния.

За повече информация относно утвърдените лечения със стволови клетки посетете https://selenacells.com/

Продължаващи проучвания със стволови клетки: мезенхимни стволови клетки (MSC)

Друг вид стволови клетки, които са обект на изследване, са мезенхимните стволови клетки. Подобно на хемопоетичните стволови клетки, тези клетки могат да се превръщат в нервни, костни, хрущялни, съединителни тъкани, мускулни или мастни клетки. Те могат да помогнат при лечението на нарушения, свързани с тези тъкани, както и при регенерирането на мозъчни клетки, намаляване на възпалението и инхибиране на реакциите на имунната система, наред с други предимства. Тези състояния включват неврологични разстройства като аутизъм, енцефалопатия, детска церебрална парализа, диабет тип 1 и др.

Скорошни сравнения на мезенхимни клетки от пъпна връв и мезенхимни клетки от костен мозък доказаха, че тези от пъпна връв са способни да се размножават поне 20 към 1, за разлика от клетките от костен мозък, които се размножават само 5 към 1, което е важен фактор за осъществяването на успешни трансплантации.

Потенциалът за терапия с помощта на стволови клетки е голям. Експертите обаче предупреждават срещу приемането им като панацея и лек за всички заболявания.

По-широкото използване на терапията със стволови клетки предстои да навлезе в близко бъдеще. Очаква се много нелечими състояния до момента да бъдат преборени именно чрез стволови клетки от кръвта на пъпна връв.

За безплатни консултации, за да научите повече за целия процес на съхранение, за да разберете защо се препоръчва да се доверите на българска тъканна банка, се свържете със специалистите от „Селена целс“. Намерете ги тук.

Телефони за контакт: 0885700003 или 0886953091.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари