fallback

Учени: Тичането предпазва от ранна смърт

05 November 2019 14:50

Ново проучване показва, че дори леката тренировка е полезна

Винаги сте се чудили дали си заслужава да станете рано, за да потичате преди работа? Искате да поспите още малко, а пък тренировката ще остане за следващия път? Най-вероятно всичко това ви звучи познато, но сега ще ви се прииска да сложите маратонките и да отидете в най-близкия парк.

Ново проучване показва, че тичането предпазва от ранна смърт. Според учените, няма значение колко време отделяте на тренировката, важно е да я правите. Разбира се, това не означава да излезете от входа, да се разходите до най-близкия магазин и да се приберете.

Важно е да се посветите на упражненията, но не и да прекалявате с тях. Проучването се базира на 14 доклада, направени от изследователи от Америка, Великобритания, Дания, Австралия, Тайланд и Финландия. Те всички заключават, че бягането води до подобряването на здравословното състояние на човек.

Изследването включва близо 230 хил. участници, които са били наблюдавани в период от 5 до 35 години. Резултатите показват, че хората, които избират тичането пред излежаването сутрин, намаляват риска от ранна смърт с 27%. Също така, бягането предпазва от сърдечни болести и рак.

Професор от Австралия, който участва в изследването, споделя пред CNN, че с екипа му се надяват проучването да накара хората да бъдат по-активни и да се насочат към физическа дейност. „Надяваме се и лекарите да започнат да промотират бягането като превантивно лекарство“, допълва той.

Учените обаче съветват да не се преуморявате, тъй като това значително ще намали ефекта от тичането. Според Световната здравна организация, хората на възраст между 18 и 64 години трябва да практикуват около 150 минути лека тренировка или 75 интензивни упражнения всяка седмица.

Една разходка на ден удължава живота

Снимки: iStock

Автор на статията:
Дарена Найденова
Сподели
учени бягане тичане проучване ранна смърт предпазване
0 коментара
fallback