IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени: Тичането предпазва от ранна смърт

5 ноември 2019 14 50

Ново проучване показва, че дори леката тренировка е полезна

Снимка: iStock

Винаги сте се чудили дали си заслужава да станете рано, за да потичате преди работа? Искате да поспите още малко, а пък тренировката ще остане за следващия път? Най-вероятно всичко това ви звучи познато, но сега ще ви се прииска да сложите маратонките и да отидете в най-близкия парк.

Ново проучване показва, че тичането предпазва от ранна смърт. Според учените, няма значение колко време отделяте на тренировката, важно е да я правите. Разбира се, това не означава да излезете от входа, да се разходите до най-близкия магазин и да се приберете.

тичане - iStock

Важно е да се посветите на упражненията, но не и да прекалявате с тях. Проучването се базира на 14 доклада, направени от изследователи от Америка, Великобритания, Дания, Австралия, Тайланд и Финландия. Те всички заключават, че бягането води до подобряването на здравословното състояние на човек.

Изследването включва близо 230 хил. участници, които са били наблюдавани в период от 5 до 35 години. Резултатите показват, че хората, които избират тичането пред излежаването сутрин, намаляват риска от ранна смърт с 27%. Също така, бягането предпазва от сърдечни болести и рак.

Професор от Австралия, който участва в изследването, споделя пред CNN, че с екипа му се надяват проучването да накара хората да бъдат по-активни и да се насочат към физическа дейност. „Надяваме се и лекарите да започнат да промотират бягането като превантивно лекарство“, допълва той.

тичане - iStock

Учените обаче съветват да не се преуморявате, тъй като това значително ще намали ефекта от тичането. Според Световната здравна организация, хората на възраст между 18 и 64 години трябва да практикуват около 150 минути лека тренировка или 75 интензивни упражнения всяка седмица.

Една разходка на ден удължава живота


Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари