IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко често трябва да ходите на масаж?

29 ноември 2019 17 30

Понякога тялото „крещи“, че има нужда от почивка

Istockphoto

Масажът е едно от нещата, които ни помагат да се отпуснем в края на натоварения работен ден и да се избавим от натрупания стрес. Дали ще си го направим сами, ще помолим близък да ни размачка или ще отидем при специалист, това със сигурност ще ни е от полза.

През този сезон често се получават схващания – заради усилени тренировки или пък излагане на течение. Някои хора се оплакват от болки в гърба заради климатика или отворен прозорец в офиса. Лошото е, че тя се разнася из тялото и може да доведе до плексит и по-сериозен дискомфорт.

Колко често тялото има нужда от масаж?

Ако имате нужда от масаж – дали за релакс или за намаляване на неприятното усещане в някоя част на тялото, няма стандартни указания колко често да ходите при масажист. Въобще, честотата и продължителността зависи както от физическото ви състояние, така и от препоръките на вашия лекар. Така например хората ходят на масаж най-често заради контузии, като релаксиращите са на второ място.

масаж IStock

IStockphoto

Ако до момента не сте били на масаж, говорете със специалист, за да си изясните кой тип масаж ви е необходим и колко пъти да отидете, за да има по-добър ефект. Той може да ви насочи и кои техники да използвате в домашни условия, за да облекчите болката.

В случай, че нямате възможност да отидете повече от един път на масаж, започнете да правите разтягане вкъщи поне 2-3 пъти седмично. Вариантът за закупуване на електрически масажор също е добър – инвестирате един път и си правите масаж когато поискате.

В кои случаи е препоръчително да отидете при масажист?

Основното, което определя кога да потърсите услугите на масажист, са физическото и емоционалното ви състояние. Защото някои видове масаж са истински подарък за сетивата.

Ако водите по-заседнал начин на живот и работата ви е свързана със стоене на стол с часове, вдигане на тежко или повече натоварване на тялото, то не се чудете, ако често ви се схваща гърбът и имате нужда от масаж. Ако нямате достатъчно двигателна активност, то записването на час при масажист поне веднъж месечно е наложително.

Но при всеки е различно. Ако системно сте подложени на стрес, не спите достатъчно, не спортувате или се движите, но недостатъчно, то тогава може да имате нужда от масаж на всеки 10 дни.

Ако целите да излекувате някоя стара травма и здравословното ви състояние изисква по-специализирана грижа, се налага да отделите повече средства за масаж. А масажистът е този, който ще прецени колко често да го посещавате и каква физиотерапия може да изпълнявате.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари