IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешките при тичането, които начинаещите допускат

14 април 2014 05 15

За какво трябва да внимавате, когато става въпрос за джогинг

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако отскоро сте решили, че тичането е чудесен начин да поддържате своята форма и дух, то поздравления – това наистина е така! Но бъдете внимателни, тичането не е толкова просто начинание, колкото изглежда. Възможно е човек (особено, ако е начинаещ) да прави редица грешки, докато тича свободно навън. Треньорът Карл Лейверс споделя кои са най-разпространените грешки, които правят хората по време на джогинг. Ето ги и тях:

Грешка №1: Опитвате се да тичате прекалено много километри твърде скоро. Ако сте начинаещи, сигурно ви изглежда много съблазнително да смятате, че щом днес сте тичали 3 километра, на следващия ден ще можете да тичате между 5 и 6. Всъщност според експертите, ако човек не е запознат с процеса на тичане или тъкмо е възстановил някаква травма, 50% увеличение на разстоянието е твърде много.

Съветът на Карл Лейверс: „Аз казвам на клиентите си да тичат едно и също разстояние в продължение на две до три седмици подред, преди да увеличат своя пробег“. Този времеви диапазон позволява на тялото ви да се адаптира, като по този начин се намаляват шансовете човек да получи наранявания.

Грешка №2: Правите всяко тичане бързо тичане. Това е често срещана грешка. Отначало всички начинаещи искат да тичат колкото могат по-бързо – едва ли не до пълно изтощение. Ако всеки път обаче тичате на максимална скорост, вие ще започвате да се уморявате прекалено бързо, което означава, че най-вероятно няма да имате достатъчно сили на следващия ден.

Съветът на Карл Лейверс: „Ключът към успешното тичане е балансираното темпо“. Балансирано темпо означава, че през по-голяма част от тичането вие трябва да сте в състояние да говорите. Не прекалено, разбира се. Хората, които тичат с умерено темпо, се възстановяват бързо и имат възможност да тичат няколко пъти в седмицата.

Грешка №3: Тичате по еднакъв начин прекалено дълго време. Както вече стана ясно, когато започвате да тичате, трябва да го правите по един и същ начин в продължение на две до три седмици. Ако обаче няма никаква промяна в начина ви на тичане твърде дълго време, това ще ви попречи да постигнете своята цел.

Съветът на Карл Лейверс: За да тренирате все по-добре тялото си и то да придобива формата, която желаете, „миксирайте“ различни начини на тичане. Един ден тичайте с умерено темпо по-дълго време, следващия път заложете на интензивността, но по-малкото километри и т. н.“

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
с някои от съветите не съм съгласна
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар