IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неудовлетвореност от секса – какво да правите?

17 април 2020 21 00

Подобрете общуването с партньора

Pixabay

Липсата на секс или неудовлетвореността от него могат сериозно да разклатят една връзка. Когато единият смята, че всичко е наред, а другият е разочарован от представянето му в леглото, доверието между двамата започва да се губи. В един момент човек се чуди дали да признае какво мисли или да премълчи, за да запази отношенията си.

Има неща, които е по-добре да не споделяте с половинката си, но разговорите за качеството на секса не бива да бъдат отлагани. Ако поговорите нормално, заедно може да разрешите проблема, смятат специалисти.

Какво да направите, когато сексът не върви?

пол, секс

Pixabay

#Потърсете медицински причини

Вие или вашият партньор може да имате проблеми с либидото, за които не знаете, коментира пред „Womansday“ секс терапевтът Алисия Пинкстън. Тя съветва да потърсите дали има медицински причини за липсата на желание за секс или незадоволително представяне всеки път.

„Първото нещо, което винаги правим, е да се уверим, че медицински не се случва нищо. Ако приемате антидепресант или лекарство за кръвно налягане или диабет, например, това влияе на либидото“, казва тя.

#Говорете открито с партньора си

Според Пинкстън, най-доброто нещо, което може да направите, е да повдигнете темата пред своя партньор. Не трябва да го обвинявате, а да изложите открито фактите и да обясните, че се притеснявате за вашия сексуален живот.

Терапевтът посочва, че част от терапията се гради на общуването в двойката. И изтъква, че понякога има различия, които могат да бъдат изгладени само чрез разговори. Така например единият може да иска да прави секс всеки ден, докато другият да вижда това за прекалено.

двойка, ръка

Pixabay

#Приемете го за предизвикателство, с което ще се справите

Много често във взаимоотношенията има проблем, с който мъжът и жената се справят, ако са заедно и взимат правилните решения. Проблемите в секса са поредното предизвикателство, което трябва да приемете и да не драматизирате излишно.

„Само защото партньорът ви няма голямо желание за секс, не означава непременно, че не е привлечен от вас и вече не ви желае“, коментира още секс терапевтът.

Д-р Меган Флеминг посочва, че разминаването в предпочитанията на двамата за секса е често срещано.

Партньорът с понижено либидо се обвинява, че нещо не му е наред, докато този, който иска повече секс, се смята едва ли не за „хищник“. Двамата могат да се сочат с пръст и да се обвиняват взаимно, но не бива да гледат на това като сериозен проблем, а просто поредното предизвикателство, обяснява той.

двойка, целувка

Pixabay

#Подобрете качеството на съня си

Ако сексът не ви харесва, то се уверете, че и двамата си почивате добре, което означава да имате качествен сън. Понякога безсънието може да доведе до незадоволително представяне в леглото.

„Основата на възбудата е релаксацията... Ако вие или вашият партньор не спите достатъчно или ако сте прекалено напрегнати и изтощени, това определено може да повлияе на сексуалния ви живот“, казва д-р Флеминг.

Специалистът препоръчва сънят да е приоритет пред секса, когато един или и двамата са изморени.

#Планувайте сексуалните си изживявания

Правенето на секс по план може би не звучи като най-доброто хрумване, но все пак може да подобри интимния ви живот. Според Флеминг и Пинкстън, понякога не ни остава време за секс, защото сме прекалено заети с други неща. Затова трябва от време на време да оставяме място в графика си и за него.

Спонтанният секс е много по-хубав, но ако като повечето хора го отлагате, никога няма да имате достатъчно време, обясняват терапевтите.

двойка Pixabay

#Говорете за вашите желания

Освен основният разговор за проблема и възможните причини, заради които не се получава, трябва да отворите темата и за вашите желания. Хубаво е от време на време всеки да споделя какво харесва или не в секса, за да знаете докъде сте готови да стигнете заедно.

#Посъветвайте се със специалист

В случай, че нещата продължават да не вървят, поговорете за неудовлетворението си с терапевт. Няма нищо срамно в това да споделите с него какви са притесненията ви и да потърсите съвет как да спасите интимния си живот и вашата връзка.

йога, двойка

IStock

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари