IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vogue със специално издание, посветено на медиците

27 април 2020 16 30

„Заедно в тази криза“, пише Анна Уинтур

Снимка: iStock

Преди няколко дни американският Vogue разкри корицата си за следващото издание. То ще бъде за месеците юни/юли и ще бъде пуснато в продажба на 23 май. Заглавието е „Общата заплаха: Творчество по време на криза“, а на първата страница има само една червена роза на бял фон.

Раул Мартинес, креативният директор на Conde Nast, заявява, че списанието винаги е било в крак със случващите се събития и сега не е време за бизнес. Той добавя, че червената роза е символ на „красота, надежда и пробуждане“. Също така тя е спойката между минало и настояще, тъй като е заснета от фотографа Ървин Пен през 1970 година, но досега никога не е била публикувана.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rushka Bergman (@rushkabergman) on

Идеята зад новата корица е пряко свързана с времето, в което живеем. От Vogue споделят, че сега се насочваме към толкова много неща от миналото, за които преди въобще и не сме си помисляли. 

Между 1967 и 1971 година Пен създава 9 портфолиа, които съдържат цветя за специалните коледни издания на списанието. Поредицата започва с лалета и завършва с диви цветя от Лонг Айлънд. По време на процеса фотографът се запленява от темата и събира работата си в книга, публикувана през 1980 година. 

Тези снимки не са свързани с модните снимки на Пен, но е много лесно да се направи паралел между цветята и дамските дрехи. И двете често се свързват с романтика, женственост и ефимерност. Дизайнерът Пол Поаре е използвал розата като своеобразен символ за брандиране, а Кристиан Диор описва жените, които носят новите му дрехи като „женствени цветя“. 

Въпреки че Пен е създал 9 различни корици с цветя за Vogue, розата никога не е присъствала там. Затова сегашното издание е едновременно ново и старо. Това е първата натюрморт корица от 15 септември 1962 година. 

„Връзката ни с природата и отговорността ни да се грижим за нея са основните уроци, които трябва да научим по време на тази пандемия. Другата нишка, която трябва да уловим, е важността на надеждата и вярата в по-добро бъдеще. Подобно на розата, която, както казва Малкият принц, се ражда от добро семе, всички ние трябва да се обърнем към Слънцето и да потърсим светлината“, пишат от Vogue.

Изданието е било сглобено дистанционно заради наложените мерки за социална изолация. От Vogue пишат, че това се случва за първи път в 128-годишната история на списанието. „Тъй като целият екип е под карантина, няма как да осъществим фотосесии. Още повече, че сега е време да се фокусираме върху солидарност, а не върху звезди“. 

Именно затова тук ще видите не само звезди, но и истински герои. Става въпрос за медицинските работници, които всеки ден рискуват живота си, за да спасят човечеството от коронавируса. Фотографът Итън Джеймс Грийн е направил страхотни снимки, които могат да разчувстват всеки. 

„Дължим огромни благодарности на нашите медицински работници. Затова ние им отдаваме почит в това специално издание“, казва Анна Уинтур. 

Итън е заснел само част от медиците в Ню Йорк, който е най-засегнатият град в Америка. Снимките са направени пред временни полеви болници в началото на април. Другите фотоси, които присъстват в списанието са на медици от Флорида, Калифорния и други щати. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue (@voguemagazine) on

„Тяхната безкористност е трогателно напомняне, че всички сме заедно в тази криза“, пише главният редактор.

Уинтур добавя, че тази криза е докоснала всеки един от нас и сега трябва да се грижим един за друг. “Не че не сме преминавали през трудни времена в миналото, но този път е различно“. 

В специалното издание ще бъдат включени и т.нар. „Картички от дома“, които показват как актьори, дизайнери, артисти, фотографи и модели прекарват карантината вкъщи. Тук ще видите Флорънс Пу, Марк Джейкъбс, моделката Ксяо Уен Джейю, Ким Кардашян, Сиена Милър, фотографката Ани Лейбовиц и много други.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue (@voguemagazine) on

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари