IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път: Кралица Елизабет показва колекцията си от бижута

18 май 2022 08 40

Празненствата за платинения юбилей станаха малко по-бляскави

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Кралица Елизабет дава на феновете рядката възможност да погледнат в кутията ѝ с бижута!

Като част от историческите тържества за платинения юбилей, кралицата ще заеме няколко аксесоара на Royal Collection Trust за изложения в различните кралски дворци през лятото. Колекция от брошки, които кралицата често носи като символична чест към своите домакини по време на официални обиколки из държавите в Британската общност, ще бъдат показани заедно с роклята и робата от коронацията ѝ, както и нейната диамантена диадема.

В замъка Уиндзор от 7 юли до 26 септември, величествената рокля от коронацията на кралицата, направена по дизайн на Норман Хартнел, и нейната лилава копринено-кадифена роба ще бъдат показани заедно с пет брошки, които представляват емблемите на Британската общност, които са същите като флоралните емблеми, бродирани върху ръкава на роклята.

„Мисля, че служи за подчертаване на значението на емблематичния дизайн и иконографията на роклята за коронация, но в същото време наистина подкрепя посланието на кралицата като глава на Британската общност и факта, че тя е посветила толкова много от своето управление на народа“, казва пред People Каролин де Гито, куратор на изложбата.

Брошките включват канадска брошка с кленов лист, изработена от Asprey & Co, която е носена от принцеса Елизабет при първото ѝ посещение в Канада през 1951 година. По-късно е предоставена назаем както на Камила Паркър-Боулс, така и на Кейт Мидълтън.

Брошката с пламъчна линия, която представлява националното цвете на Зимбабве и Замбия, също ще бъде изложена. Бижуто носи тъжна история, тъй като е било закрепено по траурните дрехи на кралицата, когато тя се завръща от Кения след новината за смъртта на баща ѝ през 1952 година.

В колекцията се помещава и австралийската брошка, подарена на Елизабет от правителството и народа на Австралия при първото ѝ посещение там през 1954 година. Като една от най-големите брошки в притежанията на Елизабет, тя често се носи за празнични събития, например като сватбата на принц Чарлз и Камила през 2005 година.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @royalfamily_archive

Брошката с папрат от Нова Зеландия, която кралицата даде назаем на Кейт за турнето ѝ с принц Уилям през 2014 година, също е сред изложените. И накрая, комплект брошки от Шри Ланка, включващ розови, сини и жълти сапфири, гранити, рубини и аквамарин, който беше подарен на кралицата през 1981 година, също ще блести на изложбата.

В Бъкингамския дворец пък ще бъде показана прочутата диамантена диадема на кралицата, съдържаща 1333 брилянтно изрязани диаманта, два реда перли и диаманти, поставени под формата на роза, бодил и два трилистника, които представят Англия, Шотландия и Ирландия. Тя ще бъде изложена заедно с портрети на Елизабет, направени от фотографа Дороти Уайлдиг само седмици след коронацията. Наследена от кралица Виктория през 1821 година, Елизабет редовно носи впечатляващата корона на държавното откриване на парламента.

Редом с историческата корона ще бъде показана и огърлицата на кралицата, която тя наследява през 1953 година след коронацията си. Бижуто включва девет изумруда, първоначално собственост на бабата на кралица Мери, както и 8,8-каратов диамантен медальон, изрязан от диаманта „Кулинан“ – най-големият диамант, добиван някога. Значимите бижута ще бъдат изложени от 22 юли до 2 октомври като част от лятното откриване на двореца за публиката.

В двореца Холирудхаус в Единбург, от 3 юли до 25 септември, посетителите ще могат да видят изложение на тоалети, носени от Нейно Величество по повод празнуването на сребърния, златния и диамантения юбилей, както и подаръци, връчени ѝ по време на официалните ангажименти в Шотландия.

Юбилейният уикенд, отбелязващ рекордните 70 години от управлението на Елизабет II, започва на 2 юни със събитието Trooping the Colour, където се очаква кралското семейство да се появи на балкона на Бъкингамския дворец. Кралицата също се очаква да присъства на дербито – едно от любимите ѝ конни надбягвания, както и на концерт в двореца и платинения юбилеен конкурс, по времето на който ще се изявят много артисти, включително Ед Шийрън.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари