IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кралица Елизабет като никога досега в нов документален филм

11 май 2022 11 00

Той събира домашни кадри на кралското семейство, заснети от членове на фамилията

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Свикнали сме да виждаме кралица Елизабет сериозна или в задълбочен разговор с високопоставени лица. Обикновено тя е показвана на трона или в голямата зала на Бъкингамския дворец, където посреща гостите си. Заобиколена е от охрана или от друг член на кралското семейство, който винаги се уверява, че кралицата е добре и никой не я доближава прекалено много.

Но сега феновете могат да видят кадри, в които Елизабет II не е кралица, а просто човек, преминаващ през различни етапи от живота си. Като този, когато тя се сгодява за принц Филип и радостно гледа към годежния си пръстен. Точно това, и още много, ще бъде включено в предстоящия документален филм, който ще събере в себе си непоказвани досега кадри на кралицата.

Сцената след годежа ѝ с принц Филип показва как Елизабет, позната тогава като принцеса Елизабет, се усмихва на пръстена си по време на ваканция в Шотландия през 1946 година. Кадърът е заснет в замъка Балморал много преди официалното обявяване на предстоящата кралска сватба. Тогава Елизабет има възможността да се наслади на щастливия момент, без да бъде снимана от папараци или приближавана от фенове.

Документалният филм е продукция на BBC и ще носи името „Елизабет: Невижданата кралица“. Той ще разкаже историята на великобританския монарх от младите ѝ години като принцеса до коронацията ѝ. 75-минутната програма, която ще се излъчи по BBC и нейните стрийминг платформи на 29 май, събира в себе си уникални клипове от миналото, запечатани от самото кралско семейство.

В допълнение към годежния момент, още две сцени бяха показани преди официалното излъчване на филма. Те включват Елизабет и сестра ѝ Маргарет, позирайки заедно с баща им крал Джордж VI на борда на британския линеен кораб Вангард през 1947 година, а другата е от пътуването на кралицата до Южна Африка през същата година.

Домашните филмчета, заснети главно от членове на кралската фамилия, ни връщат чак до 20-те години на миналия век и са пазени в тайна в продължение на десетилетия от Британския филмов институт.

Сега BBC получават ексклузивно позволение от кралицата да използват видеата, като филмът ще покаже пътят на Елизабет от раждането ѝ до коронацията през 1953 година. Тогава тя е само на 27 години. Кралицата наследява трона след смъртта на баща ѝ крал Джордж VI през февруари 1952 година.

Филмът също така показва моменти зад вратите на Бъкингамския дворец, където се разменят топли моменти между кралицата и нейните родители, и с принц Филип. Зрителите ще могат да видят и отношението на крал Джордж VI и кралица Елизабет Боуз-Лайън с техните внуци – принц Чарлз и принцеса Ан. Друг непоказван досега момент включва дядото на кралицата – Джордж V да отплава с Кралицата-майка от остров Уайт през 1931 година, а също така има и кадри на цялото кралско семейство в Балморал през 1951 година, което бележи последното им посещение с крал Джордж VI преди смъртта му.

Проектът до голяма степен разчита на собствения глас и думите на кралицата чрез многото публични речи, които тя е изнасяла през последните осем десетилетия. „Това е историята през нейните собствени очи и по собствените ѝ думи“, казва говорител на двореца. Продуцентите са открили и кинохроники, дадени на кралицата, включително записи зад кулисите на държавни събития, за които се смята, че са частно поръчани от кралското семейство.

Кралица Елизабет II е наясно с излизането на филма и е дала своето съгласие да се използват уникалните кадри. Тъй като проектът все още не е напълно готов, тя не го е гледала.

„За нас е чест, че кралицата е поверила на BBC такъв безпрецедентен достъп до нейната лична филмова колекция. Този документален филм е необикновен поглед към дълбоко личната страна на кралското семейство, която рядко се вижда и е прекрасно, че можем да я споделим с нацията, докато отбелязваме платинения юбилей на кралицата“, казва Саймън Йънг.

Документалният филм ще даде началото на седмица от празненства, които ще отбележат 70-те години от управлението на кралицата. Централно място в платинения юбилей ще заеме тържественият парад, обикалящ улиците на Лондон.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари