IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жизел Бюндхен: Отказах се от кариерата в името на децата си

16 септември 2022 10 30

Моделката говори и за завръщането на Том Брейди към спорта

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

За по-голямата част от света Жизел Бюндхен е истински супермодел – толкова известна, че не се нуждае от фамилно име. Но за деветгодишната Вивиан Бюндхен е по-известна като мама. И през един неотдавнашен летен ден в Париж мама беше намислила нещо странно.

Бюндхен води дъщеря си на модна фотосесия за първи път от години. Този път най-малкото ѝ дете беше достатъчно голямо, за да се впусне във вихъра на дейността, която заобикаля уникалния набор от умения на майка ѝ. „Тя ме видя с всички тези различни прически и грим – не разбираше защо“, казва Бюндхен пред списание ELLE. „Тя казва: Мамо, изглеждаш много по-красива без всичко това! Защо те пипат? Могат ли да спрат?“ Отговорът ѝ към обърканата ѝ дъщеря беше прост. „Слушай, това е мода!“.

Жизел разказва тази история пред списание ELLE само няколко седмици по-късно. Интервюто се прави по Zoom, а връзката се осъществява между Бахамите и САЩ. По това време Бюндхен е на почивка със семейството си и отново е в майчин режим – без грим и прическа.

През по-голямата част от живота на децата си Бюндхен нарочно е занижила модната си кариера. Тя прекарва 2010-те в Бостън със съпруга си, неудържимия куотърбек Том Брейди, и се ограничава само до няколко рекламни кампании и корици на списания годишно. Тя сравнява преминаването от високата скорост на своите двадесет години към тихото семейно ежедневие на тридесетте с изкачване на планински връх и след това слизане в долина. Бюндхен с радост направи смяната. „Толкова съм благодарна, че бях там в онези моменти, които наистина ги оформиха като хора“, казва тя за ранните години на децата си.

Сега, когато децата ѝ пораснаха обаче, Бюндхен е готова отново да започне да катери планини. Нейните връстници обикновено превръщат глобалните си имена в продуктови линии след първите си години на писта, пускайки марки за грижа за кожата или колекции от бельо. Бюндхен се занимаваше с тези неща преди години и в момента това не я интересува.

Основната амбиция за следващата ѝ глава е по-спешна – възстановяването на природните ресурси на нашата планета, особено в родната ѝ страна Бразилия. Бюндхен е добре запозната с екологичните инициативи. През последните две десетилетия тя е дарила стотици хиляди дървета на Амазонка, финансира програми за възстановяване на качеството на водата близо до родния ѝ град в южна Бразилия, служила е като посланик на добра воля за Програмата на ООН за околната среда, и се появява в документални филми за National Geographic и Netflix. И това е в допълнение към по-широка гама от филантропска дейност, като обучение на групи деца в Коста Рика в училище или финансиране на услуги за хуманитарна помощ в Бразилия по време на пандемията.

Последният фокус на Бюндхен са биоми, по-специално разнообразните екорегиони на Бразилия, най-известният от които е дъждовната гора на Амазонка. За да отбележи 42-ия си рожден ден през юли, тя стартира нова инициатива за финансиране на седем организации, работещи за възстановяване на бразилските биоми. След това иска да привлече вниманието към екосистемите на своята страна, като продуцира поредица за пътуване. Докато Бюндхен започва да разказва повече за това как си представя сериала и потенциалното му въздействие и как иска децата да разберат какво се случва с тяхната планета, се спира. „Има толкова много неща, върху които работя, ще бъда тук цял ден и ще говоря за това“, казва тя.

Въпреки стопирането на кариерата за определен период от време в името на семейството, моделката не смята, че професионалните ѝ ангажименти са си отишли завинаги. „Чувствам се удовлетворена от ролята на майка и съпруга. Сега ще дойде и моят ред. Не е като да съм в долината завинаги“, категорична е тя пред ELLE.

Израснала в малкото провинциално градче Хоризонтина, в южна Бразилия, Бюндхен винаги е била навън. Някои от любимите ѝ спомени са как кара велосипеди с петте си сестри и яде пресни зеленчуци от градината на баба си. Но едва когато достигна средата на двадесетте си години, тя осъзна, че естественият свят, който ѝ донесе мир, е в опасност. Имайки нужда от почивка от безмилостния си график от пистата до фотосесията, тя прекара 10 дни през 2004 г., живеейки с местно племе в района на река Сингу в Амазонка. Бюндхен е шокирана да открие, че въпреки че общността живее в пълна хармония с природата, тя не е имунизирана срещу разрушителните въздействия на външния свят. Оттокът на живак от минна дейност нагоре по течението и пестицидите от оттока от селското стопанство замърсяваха техните източници на храна.

Бюндхен разбра, че проблемът е много по-голям от една река в Бразилия. „Във всеки голям град те поставят токсини в реките и ние трябва да мислим какво правим, как застрашаваме самата екосистема, която ни осигурява живот. Всички сме свързани“, казва тя.

Посещението ѝ в Амазонка дойде в момент от живота на Бюндхен, когато тя търси промяна. В професионален план се издига, като седем години по-рано прави своя пробив на дефилето на Alexander McQueen само на 17 години. Гола, с изключение на петна бял грим върху гърдите ѝ, тя изглежда освежаващо различна от другите модели. Не само че е стройна и красива, но е мускулеста и атлетична. Изведнъж става жената на момента, отбелязвайки края на прословутата ера на „хероиновия шик“ от 90-те години, когато фотографи и дизайнери предпочитаха изключително слабите модели.

Годината след първото шоу на McQueen, Бюндхен работи с всички топфотографи в индустрията и участва в кампании на големи марки – Versace, Ralph Lauren, Dior, Dolce & Gabbana и още. През 2000 г. тя става един от известните ангели на Victoria’s Secret, като скоро получава и най-доходоносния договор в индустрията. Бюндхен не беше просто изключително красива – тя беше всеотдайна и мотивирана. Анализира снимките си и ги изучава от различни ъгли. На снимачната площадка е необичайно оживена, подскача и се изявява като танцьорка. Нейната отдаденост и ентусиазъм я превърнаха в неповторима модна звезда на своето поколение.

Докато навърши двадесет години, Бюндхен работи 350 дни в годината и е на прага на криза. „Поглеждайки назад, сега виждам, че бях толкова вцепенена, че не можех да видя какво се случва“, пише тя в мемоарите си от 2018 г. „Уроци: Моят път към смислен живот“, разказвайки за зависимостта си от кафе, цигари и червено вино. „Отравях тялото си от момента, в който се събуждах сутринта до момента, в който катастрофирах през нощта“. Положението толкова много се влошава, започва да получава паник атаки.

Бюндхен все още разчита на здравословните навици, които е развила през този труден период. Тя зарязва цигарите и променя диетата си. Открива йогата и медитацията като начин да успокои ума си и да съсредоточи мислите си. Налага се да проучи целите си в живота и какво наистина я прави щастлива. Става по-претенциозна относно ангажиментите си като модел.

И след отварящото очите ѝ посещение в региона Сингу, Бюндхен видя възможност да помогне и предприе действия. По онова време тя имаше линия сандали с бразилската марка Ipanema и помоли компанията да дари процент от продажбите за национална кампания на неправителствена организация за защита и възстановяване на изворите на реката и околните гори. Постъпленията от линията помогнаха за финансирането на начална банка за семена.

Години по-късно, когато решава да отпразнува 40-ия си рожден ден, като дари 40 000 нови дървета на Амазонка, тя отново се сеща за района на река Сингу. Организацията с нестопанска цел ѝ казва, че банката за семена, която тя е помогнала да се създаде, е възстановила 16 000 акра земя. „Това просто ви показва, че в живота вие жънете това, което сте посели, буквално“. В крайна сметка кампанията за рождения ден на Бюндхен финансира повече от 250 000 дървета.

Моделката знае колко лесно е да се обезсърчим от щетите, които сме нанесли на нашата планета, но отказва да се предаде на подобен манталитет. „Повечето медии избират да се фокусират върху неща, които са негативни, така че ако се настроите на тази честота, се чувствате безнадеждно“, казва тя. „Моето намерение е да донеса надежда, да донеса възможностите, да покажа красотата – да кажа: Хей, ние живеем в рая, точно тук“.

Решава да спре с модата през 2015 г., с едно последно изключение. По време на церемонията по откриването на Олимпиадата през 2016 г. в Рио де Жанейро тя гордо представи страната си на голямата сцена, гледана от близо 79 000 души на стадиона и милиони други по света.

„Никога няма да има такъв момент или подиум“ казва тя. Споделя, че всяка година получава предложения от известни дизайнери, за да се завърне в модата. По думите ѝ, има „нулево желание“ да стартира отново участието си в дефилета. Единственото, което би направила, е да се снима за рекламни кампании, но с избрани дизайнери и фотографи.

Жизел Бюндхен

Снимка: Getty Images

В наши дни Бюндхен иска да работи само с марки, които мислят сериозно за околната среда. Тя е член на борда на IWC Schaffhausen, луксозният швейцарски производител на часовници, който беше първият в своята индустрия, публикувал доклад за устойчивост. Съпругът ѝ Том Брейди е посланик на марката.

Тя се радва да види, че модната индустрия най-накрая се съобразява с вредното си въздействие върху околната среда, въпреки че напредъкът може да е бавен. „В края на 90-те и началото на 2000-те, когато водех тези разговори, марките вероятно ме мислеха за луда“, казва тя. Сега може да помогне, като свърже компании със собствена мрежа от експерти. Тя извършва подобна работа като съветва роли извън модата, ръководейки екологични, социални и управленски инициативи.

В по-голямата си част Бюндхен вече не е в крак със случващото се в модната индустрия. „Дори не е на радара ми“, казва тя, когато е попитана за мнението ѝ за настоящото ребрандиране на Victoria’s Secret. Казва, че дори не е дала съвет на Брейди относно новата линия облекло, която стартира по-рано тази година.

Нейният приоритет номер едно остава семейството, което се премести в Тампа, когато Брейди смени отбора си с градския Buccaneers през 2020 г. Въпросът, надвиснал над двойката сега, е кога Том ще приключи кариерата си на куотърбек. Шест седмици след като обяви пенсионирането си през февруари, той обърна курса и се ангажира да изкара поне още един сезон с Тампа.

Том Брейди

Снимка: Getty Images

Въпреки че тя и съпругът ѝ се шегуваха за потенциалното му пенсиониране от години, Бюндхен често е описвана от медиите като отчаяно искаща Брейди да се откаже. Според нея, това е леко сексистко поведение на обществото и журналистите, но е свикнала да го приема. В крайна сметка тя иска той да бъде щастлив и знае по-добре от всеки друг колко много той обича спорта.

„Очевидно имам своите притеснения – това е спорт с много насилие и имаме деца. Бих искала той да присъства повече в живота им. Определено съм водила тези разговори с него отново и отново. Но в крайна сметка смятам, че всеки трябва да вземе решение, което работи за него. Той също трябва да следва страстта си“, казва тя.

Само няколко седмици след интервюто пред ELLE, взето през лятото, Том Брейди взе необичайна 11-дневна почивка от тренировките с новия си отбор. Причината, която беше посочил – лични проблеми. Според таблоидите, Жизел и Том се развеждат, посочвайки че завръщането на спортиста към терена е била последната капка, преляла чашата на търпението на съпругата му. Бюндхен обаче категорично отрича тези слухове.

Жизел Бюндхен

Снимка: Getty Images

Това, което е ясно, е че моделката прави собствени планове за бъдещето си, доволна от почивката си от светлината на прожекторите.

„Аз изпълних моята роля да бъда подкрепа за Том. Преместих се в Бостън и се съсредоточих върху създаването на пашкул и любяща среда, в която децата ми да растат и да бъда там, подкрепяйки него и неговите мечти. Да виждам как децата ми успяват и да се превръщат в красивите малки човечета, каквито са, да го виждам да успява и да се реализира в кариерата си – това ме прави щастлива. В този момент от живота си чувствам, че съм свършила добра работа по въпроса“, казва Жизел.

Казва, че сега е време да направи място за своите мечти и цели. „Имам огромен списък с неща, които трябва да направя, които искам да направя. На 42 години се чувствам по-свързана с целите си“, категорична е моделката.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари