IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емблематична рокля на принцеса Даяна беше продадена на търг

3 февруари 2023 11 00

Заплатената цена е повече от 600 000 долара

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Една от емблематичните рокли на принцеса Даяна вече има своя нов притежател, след като беше продадена на търг преди няколко дни.

Лилавата вечерна рокля, проектирана от дизайнера Виктор Еделщайн през 1989 година и носена от покойната принцеса на Уелс през 90-те години, бе продадена в Ню Йорк за повече от 600 000 долара. Цената е пет пъти по-висока от първоначално зададената. Името на новия собственик не се съобщава, както и накъде е отпътувала роклята.

Дизайнът се характеризира с наситено копринено кадифе в цвят патладжан, без презрамки и красиво деколте с лека асиметрична форма на корсажа. Роклята включва още пола във формата на лале и деликатни златни диамантени и перлени копчета на гърба. Тя беше част и от благотворителен търг на 79 рокли на покойната принцеса Даяна, който събра общо над 3,25 милиона долара за пет от любимите ѝ организации, провел се през 1997 година. Тогава роклята бе продадена за 24 150 долара.

„Принцеса Даяна отдавна е известна и прославена с вечното си чувство за стил и тази елегантна и изискана бална рокля, проектирана от Виктор Еделщайн, капсулира непринудената елегантност на принцесата“, казва Синтия Хултън, глобален ръководител на модата и аксесоарите в организирания търг. Допълва, че наследството на Даяна продължава да вдъхновява милиони по света и продажбата на роклята е поредното доказателство.

Покойната принцеса е носила роклята на няколко важни момента през последното десетилетие от живота си. Избира я за кралския портрет на лорд Сноудън през 1991 година, който по-късно е използван като вдъхновение за направата на портрета на Даяна, който в момента е окачен в кралската болница Мардсън, където тя бе президент на борда в продължение на осем години.

През 1997 година Даяна избира роклята за емблематичната фотосесия за Vanity Fair с Марио Тестино. Озаглавен „Преродената Даяна“, юлският брой включва откровен разговор с принцесата и някои от най-близките ѝ приятели относно решението роклите да бъдат продадени на търг за благотворителност.

„Нищо не ми доставя по-голямо удоволствие сега от това да мога да обичам и да помагам на тези хора в нашето общество, които са уязвими“, казва тя в интервюто, чиито портрети бяха последните ѝ официални снимки преди смъртта ѝ през август 1997 година.

Кралски истории: Как принц Уилям подкрепя Даяна по време на развода?

„Даяна нямаше да позволи разделението между Хари и Уилям“

Даяна към бъдещите съпруги на синовете си: „Пазете внуците ми. Те носят моето сърце“

Виктор Еделщайн, който казва, че е направил лилавата рокля специално за Даяна, работи с принцесата в продължение на много години през 80-те и 90-те, след като ѝ е препоръчан лично от редакторката на Vogue Ана Харви. На него са приписвани и заслугите за по-изтънчения вид на Даяна след развода ѝ с Чарлз. Еделщайн е и дизайнерът, който създава тъмносинята кадифена рокля, която принцесата носи по време на танца си с Джон Траволта в Белия дом през 1985 година.

По-рано този месец на търг беше продадено и бижу от колекцията на принцеса Даяна. Докато купувачът на роклята остава анонимен, то аксесоарът попадна в ръцете на Ким Кардашян. Инкрустираният с диаманти аметистов кръст беше закупен от риалити звездата за над 190 хиляди долара.

За още новини от света на звездите и лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари