IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кралски истории: Как принц Уилям подкрепя Даяна по време на развода?

28 ноември 2022 12 30

Той ѝ дал специално обещание, когато бил още на 14 години

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Има конкуренция, когато става въпрос за най-тежките моменти в брака между принц Чарлз и принцеса Даяна. Но въпреки всичките им непреодолими различия, никой не се е съмнявал в отдадеността на двамата към децата им. Принцът и принцесата на Уелс оставяха проблемите зад гърба си възможно най-дълго, за да запазят привидно непокътната семейна единица в името на принцовете Уилям и Хари.

Ситуацията обаче постепенно става токсична за двамата съпрузи, които, въпреки опитите си, пренасят част от проблемите и върху децата. Затова решават, че е време да се разделят, като разводът е бил последната им мярка. Според биографията на Андрю Мортън „Даяна: Нейната истинска история“, написана с тайното участие на самата принцеса, Даяна винаги е била готова да остане в брака заради децата и семейството. Що се отнася до развода, ако Чарлз е искал той да се случи, е трябвало да направи първата крачка.

И докато през 80-те години на миналия век Чарлз разпалва отново пламъка с бившата си Камила Паркър-Боулс, той все още е казвал на приятели, че се надява с Даяна да останат женени, дори и това да означавало да бъдат съпруг и съпруга само по документи и да водят двойствен живот.

принцеса Даяна

Снимка: Getty Images

В един момент обаче Чарлз стига до повратна точка в живота си. Според Мортън, спор с Даяна заради провалената му среща с Уилям и Хари в крайна сметка се оказала последната капка в брака им. Няколко седмици след обиколката им в Южна Корея, която се оказва последното им официално пътуване като двойка, Чарлз планира парти през уикенда на 20 ноември 1992 година в Сандрингам, насрочено специално по време на ваканцията на синовете му. В него е включена стрелба, която не е по вкуса на Даяна и тя отказва да заведе момчетата.

Интересното е, че желанието на Даяна да не се събере през уикенда със съпруга си идва само няколко дни, след като от Daily Mirror публикуват ексклузивна статия със заглавието „Тайното телефонно обаждане между Чарлз и Камила преди лягане“. Материалът е предшественик на скандала от януари 1993 година, станал известен като тампонгейт.

Даяна Getty

Снимка: Getty Images

Но Чарлз очевидно не вижда защо Даяна може да е обидена и вместо да се опита да се извини, той ядосано съобщава на кралицата, че съпругата му не му позволява да види синовете си.

„Не разбираш ли, че тя е луда?“, казал принцът за отчуждената си съпруга, според книгата на Ингрид Стюард „Кралицата и Ди“. По ирония на съдбата, 20 ноември се оказа денят, в който избухва огромен пожар в замъка Уинзор, който унищожава 100 стаи и девет държавни апартамента.

След като насърчила Чарлз и Даяна да си дадат почивка от няколко месеца, за да оправят проблемите си, кралица Елизабет II осъзнала, че нещата не могат да продължават по същия начин. И така, след необходимите дискусии със семейния матриарх, съпрузите се срещат в замъка Кенсингтън на 25 ноември и се съгласяват да се разделят. Тогавашният премиер Джон Мейджър предава съобщението на Камарата на общините на 9 декември, след като то било вече широко разпространено.

Даяна Гети

Снимка: Getty Images

След като прочита изявлението на двореца, в което се отбелязва, че решението е постигнато по приятелски начин и двамата ще продължат да участват пълноценно в отглеждането на децата си, Мейджър се заема да увери събралите се депутати, че раздялата на Чарлз и Даяна няма конституционни последици и линията на наследяване остава непокътната.

Освен това, добавя той, „няма причина принцесата на Уелс да не бъде коронясана за кралица своевременно. Наследяването на принца на Уелс като глава на англиканската църква също не е засегнато“.

„Даяна нямаше да позволи разделението между Хари и Уилям“

Принц Хари разказал на сина си за баба Даяна

Тайна бележка и подарък: Това е дал принц Чарлз на Даяна ден преди сватбата

Междувременно Даяна година по-рано вече е казала на Андрю Мортън, че не се вижда като кралица. Въпреки че това по-скоро е бил самоироничен, меланхоличен удар по Чарлз по онова време, коментарът ѝ се оказва натрапчиво далновиден. И докато Даяна не говори открито за нито една от връзките си след брака, то Чарлз не се притеснява да признае, че е имал афера с Камила. Разкритието му идва по националната телевизия, но той се измъква с оправданието, че е започнал връзката едва след като бракът му с Даяна е станал „безвъзвратно разбит“.

Даяна, Хари

Снимка: Getty Images

След излъчването на тази бомба, Даяна отива да посети Уилям в пансиона му. Имайки достъп до таблоидите, 12-годишният принц не е бил в пълно неведение за случващото се у дома. Освен това, според Мортън, Уилям бил свидетел как майка му се смее и възкликва от радост, когато магьосник кара сватбеният ѝ пръстен да „изчезне“ по време на обяд в лондонски ресторант.

Въпреки достъпа си до информация, Уилям все пак е имал въпроси към майка си.

„Отидох в училището и казах на Уилям, че ако намери някого, когото обича, трябва да го задържи и да се грижи за него. Ако има късмета да намери човек, който го обича, трябва да пази тази връзка“, споделя Даяна в интервюто си за „Панорама“ през 1995 година. След това принцът я попитал какво се е случило и принцесата започнала да разказва.

Даяна, Хари

Снимка: Getty Images

Уилям попитал дали връзката на баща му с Камила е причината родителите му да се разделят, а Даяна отговорила: „Е, ние бяхме трима в този брак и натискът на медиите беше допълнителен фактор, така че двете заедно бяха унищожителни“. Казала, че все още обича Чарлз, но вече не може да живее под един покрив с него.

Уилям очевидно не е бил в неведение и за връзките на майка си. След като „Влюбената принцеса“ на Анна Пастернак – предполагаемо разказване на всичко за аферата на Даяна с Джеймс Хюит – се появява в книжарниците през октомври 1994 година, принцесата веднага се втурва да говори с децата си. „Тогава Уилям извади една кутия бонбони и каза, че съм наранена и това ще ме накара да се усмихна“, спомня си Даяна пред Башир.

След експлозивното интервю пред Мартин Башир, което обикаля всяка една стая на двореца, кралицата пише писмо до сина и снаха си за да ги информира, че е време да сложат край на брака си. Всички около монарха се съгласяват, след което Елизабет казала на Даяна, че е време за развод.

принцеса Даяна,

Снимка: БГНЕС

Основната грижа на Даяна, освен децата ѝ, е била да запази статута си в семейството. В допълнение към по-въздействащата хуманитарна дейност, която бе определила ролята ѝ като висш кралски член, титлата Нейно кралско височество предоставяла по-тясна връзка с короната, тъй като се дава по преценка на суверена.

Андрю Мортън е категоричен, че кралицата е трябвало да помисли за титлата на Даяна, но е била категорична, че достъпът ѝ до синовете ѝ няма да бъде ограничен. „Единственото нещо, от което Даяна се страхуваше, беше, че момчетата ще бъдат отнети от нея и тя знаеше, че кралското семейство има конституционното и законното право да го направи, ако иска. Но кралицата беше категорична, че това няма да се случи“, разкрива още авторът.

Принц Хари за принцеса Даяна: Тя създаде емпатия и разбирателство в света

Шаферката на Даяна за сватбената рокля на принцесата

Фотографът на принцеса Даяна: Видях всяка една нейна страна

По думите на Мортън, двете дами са имали доста добра връзка помежду си, но в публичното пространство Елизабет е трябвало да запази имиджа си на монарх и да държи дистанция от бившата си снаха.

Даяна Getty

Снимка: Getty Images

На 28 февруари 1996 година – ден, който Даяна нарича „най-тъжният в живота ми“ – офисът на принцесата обявява, че тя се е съгласила на искането на принц Чарлз за развод. В изявлението ѝ се отбелязва, че ще продължи да участва във всички решения, свързани с децата и ще продължи да бъде представяна като Даяна, принцеса на Уелс.

От Бъкингамския дворец обаче реагират с контраизявление, в което казват, че кралицата е била изненадана от думите на Даяна.

„Можем да потвърдим, че принцът и принцесата на Уелс са имали частна среща този следобед в двореца „Сейнт Джеймс“. На тази среща не бяха обсъдени подробности за уреждането на развода и бъдещата роля на принцесата. Всички подробности по тези въпроси, включително титлите, остават да бъдат обсъдени и уредени. Това ще отнеме време“, се казва в тяхното съобщение.

Чарлз и

Чарлз и кралица Елизабет II. Снимка: БГНЕС

По това време в таблоидите се появяват информации, че Даяна отказва да се откаже от титлата си Нейно кралско височество, въпреки молбите на Чарлз и Елизабет. „Погрешно е да се казва, че кралицата или принцът са молили за такова нещо. Това е избор изцяло на Даяна“, казват от двореца.

Независимо дали е искала или не, принцесата все пак се отказва от статута си на Нейно кралско височество. Според Мортън обаче тя е била по-сигурна в избора си, след като тогава 14-годишният Уилям, който вече е гледал интервюто ѝ в „Панорама“, ѝ е казал, че за него няма значение каква е тя и каква титла носи.

Но въпреки че в крайна сметка Даяна се отчуждила от цялата кралска институция, тя никога не е искала да застрашава нито монархията, нито предопределеното място на Уилям в нея. „Никога не бих направила нещо, което да нарани монархията. Нямам никакво желание да нарушавам това, което по същество е наследството на Уилям“, категорична е тя в интервю след развода ѝ.

Даяна, Хари

Снимка: Getty Images

Историята на Даяна и Чарлз, както и на цялото кралско семейство, може да гледате в „Короната“ по Netflix.

За още новини от света на кралското семейство последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари