IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лицева йога – перфектна за изолацията вкъщи

18 април 2021 10 30

За по-добро зрение и раздвижване на мускулите

IStockphoto

Много от нас се оплакват от липса на движение по време на пандемията. Заради изолацията вкъщи, доста хора натрупаха излишни килограми. Но и развалиха зрението си. Заради постоянното взиране в електронните устройства и сухия въздух в помещенията, страдат очите. Ето защо, наред с тренировките за по-голяма физическа активност, не е зле да правите и някои за лицето. Например специална йога, предназначена за раздвижване на тази част от тялото.

Чувайки „лицева йога“, сигурно се чудите каква ли мимика трябва да направите, за да изпълните обичайните пози на шавасана. Всъщност терминът се използва, за да обедини упражненията, с които поддържате лицето си по-тонизирано и младо. С тях може да предотвратите увисване и образуването на бръчки, както и да подобрите зрението си.

„Те влияят на кръвообращението, което придава блясък на кожата, намалява стреса и напрежението в лицето“, обяснява пред Everydayhealth д-р Елса Джънгмен от Сан Франциско, учен и поддръжник на йогата за лице. Тя посочва, че независимо дали са стояли твърде много пред компютъра, много хора са твърде напрегнати и имат нужда от освобождаване – нещо, което някои упражнения могат да им донесат.

Кои са предимствата на лицевата йога?

- освобождава напрежението, предотвратява бръчки;
- укрепва и тонизира лицевите мускули;
- увеличава циркулацията и притока на кръв към кожата;
- изглажда фините линии;
- намалява появата на пъпки.

йога, почивка,

IStock

„Основната цел на йогата за лице е да повиши кислорода в кожата, което подобрява работата на клетките“, казва дерматологът Дебора Лонгуил. Според нея това е предпоставка за по-млада и свежа кожа.

Лицевата йога действа добре при някои хора за намаляване първите признаци на стареене. Разбира се, за това трябва да се изпълняват конкретни упражнения, казва от своя страна д-р Луси Чен.

Според едно изследване от 2018 г., данните от което са публикувани в JAMA Dermatology, йогата за лице определено действа положително на кожата. В него са взели участие хора на възраст от 40 до 65 години. Те са изпълнявали упражнения в продължение на 30 минути на ден за осем седмици. След това още 12 практикували същите 3-4 пъти седмично, с което се забелязва подобрение в състоянието на скулите им.

Макар и лицевата йога да не може да промени текстурата на кожата, чрез разтягането тя може да изглежда по-млада и еластична.

Друго голямо предимство на йогата за лице, подобно на някои тренировки за тяло, е че ни кара да се чувстваме по-добре и повдига настроението ни. Докато някои прибягват до разкрасителни процедури, други правят упражненията редовно, за да имат по-остро зрение и да опънат поне малко кожата на лицето.

Ето няколко упражнения за лице, които да изпробвате у дома:

лицева йога,

IStock

Крие ли странични ефекти лицевата йога?

Експерти предупреждават, че прекаленото кривене на лицето също не е полезно и може да доведе до бръчки, вместо да ги намали.

Така наречените пачи крак, фините линии около устата и по челото, са резултат от повтаряща се активност на мускулите на лицето при усмихване и намръщване“, казва още д-р Чен. Специалистът е категоричен, че когато не се изпълнява правилно, йогата действително ускорява признаците на стареене. От друга страна пипането на лицето с ръце, които са мръсни, причинява запушване на порите, възпаление и акне.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари