IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 начина, по които пушенето вреди на кожата

24 април 2021 18 00

Буквално няма нито един положителен аспект от паленето на цигара

Снимка: iStock

Към момента е потвърдено, че пушенето причинява вреда на сърцето и белите ви дробове. Според центровете за контрол на заболяванията, пушачите са по-склонни да развият сърдечни заболявания, инсулт и рак на белите дробове. Но към тази негативна статистика се добавя и още нещо. Оказва се, че пушенето влияе и върху кожата ви.

„Тютюнопушенето намалява притока на кръв към кожата ви, лишава я от необходимия кислород и хранителни вещества, а също така води до образуването на вредни свободни радикали и замърсители, които причиняват допълнителни увреждания“, казва дерматологът д-р Майкъл Касарджиян пред Insider.

Нещо повече, тютюневият дим намалява имунните реакции и индуцира металопротеиназа – ензим, който специфично разгражда колагена. Според Касарджиян, това води до увреждане на кожните влакна от колаген и еластин, което пък води до загуба на целостта и еластичността на кожата.

Ето какво още причинява тютюнопушенето на кожата

1. Преждевременно стареене

Тютюнопушенето ускорява процеса на стареене. Според д-р Папри Саркар, цигареният дим причинява образуването на оксидативен стрес или свободни радикали, като това води до по-малко производство на колаген и по-бързото му разграждане.

кожа, жена,

Снимка: iStock

Саркар добавя, че пушенето също така прави кожата ви по-чувствителна към UV светлина, намалява притока на кръв и вреди на еластина. Поради по-малкото количество еластин и колаген кожата ви изглежда по-отпусната, тъй като те ѝ помагат да запази структурата си и я подхранват.

2. Поява на бръчки и фини линии

Паленето на цигара може да причини бръчки и фини линии. „Никотинът от дима води до свиване на кръвоносните съдове и следователно води до недостиг на кислород и хранителни вещества в кожата“, казва Касарджиян. Това е причината за поява на видими фини линии и бръчки. Дерматологът добавя, че пушачите са особено податливи на появата на бръчки около устата, тъй като мускулите там по-често се свиват и отпускат.

3. Поява на белези и хиперпигментация

Според Касарджиян, пушачите трудно биха се сдобили с чиста и гладка кожа, независимо каква рутина следват и какви продукти използват. Според него, причината е неправилният кръвен поток, който прави кожата по-податлива на спукани капиляри и вени, което от своя страна води до обезцветяване, хиперпигментация и образуване на белези.

4. Потъмняване на устните

Постоянното вдишване и издишване на цигарен дим може да промени цвета на устните ви. Касарджиян казва, че излагането на топлина от цигарата може да доведе до потъмняване на устата, която също може да изглежда суха и да се напуква често.

5. По-трудно зарастване на кожни рани

Обикновено кожата се справя доста добре в самолечението си. В зависимост от дълбочината на раната, тя си определя срок, в който да се оправи и често си го спазва. Но Касарджиян казва, че пушенето може да промени нещата.

кожа, козметика,

Снимка: iStock

„Намаленият кръвен поток, недостигът на кислород и хранителни вещества определят по-дълъг период на лекуване или заздравяване след травма, операция или други медицински процедури“, споделя той пред Insider. Добавя, че пушенето може изцяло да забави лечението. Язвите могат да продължат по-дълго и рискът от инфекции на рани и поява на белези се увеличава значително.

6. Кожата става по-чувствителна към UV лъчи

Всеки знае, че тютюнопушенето е основен причинител на рак на кожата. Другият фактор са UV лъчите. Според Саркар, негативното влияние на лъчите е по-голямо при пушачите. Тя допълва, че не само изложените на слънце части могат да бъдат чувствителни и да се разболеят. Цигарите увеличават риска от рак на устната кухина и интимните части.

7. Кожата ви става по-суха

Саркар казва, че пушенето също може да повлияе на нивата на хидратация на кожата. Според нея, цигарите намаляват влагата и причиняват неприятна сухота. Касарджиян пък добавя, че тютюнопушенето може да причини и други кожни заболявания, като псориазис.

Как да се грижим за кожата, ако сме пушачи?

Най-добрият начин да получите здрава и бляскава кожа е да откажете пушенето. Все пак, ако това не влиза в плановете ви, има няколко неща, които можете да направите.

Първото нещо, което дерматолозите препоръчват, е да бъдете изключително усърдни, когато става въпрос за защита от слънцето и включването на антиоксиданти като серум от витамин С във вашата рутинна грижа за кожата. В допълнение към това, използвайте овлажнители, за да облекчите сухотата, която може да се появи по лицето, гърдите, шията и ръцете.

овлажнител, жена,

Снимка: iStock

Д-р Линдзи Зубрицки казва пред InStyle, че е изключително важно да поддържате балансирана диета, като пиете много вода и се храните здравословно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари