IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: 5 продукта, които да ползвате през пролет/лято 2021

14 май 2021 14 30

Експерти обясняват защо кожата ви се нуждае от тях

IStockphoto

В момента пролетта „се шегува“ с нас, като редува ту топли дни, ту дъждовни. Но съвсем скоро лъчите навън ще се задържат и се налага да промените малко грижата за вашата кожа. И като стана дума за нея, тя трябва да включва няколко основни продукта, за да бъде добре хидратирана, здрава и мека.

„Лятото носи със себе си желание да бъдете повече на открито, да спортувате повече навън, да седите до прозорците и да се наслаждавате на топлината и светлината от слънцето. Това води до увеличаване на облъчването на кожата“, обяснява Ема Крейторн, дерматолог и консултант в SkinCeuticals. Тя посочва, че по-честото излагане на UVB и UVA лъчи може да доведе до проблеми като хиперпигментация, повишено производство на себум, повече пъпки, сухота, дори преждевременно стареене. Една част от тях се появяват още през пролетта, след първото по-сериозно стоене на слънце, особено при по-чувствителна кожа.

Ето кои 5 продукта е добре да ползвате през пролет/лято 2021:

1. Слънцезащита

Каквото и да четете за грижата за кожата по това време на годината, ще установите, че експертите са единодушни – не може без слънцезащитни кремове или спрейове. Те се използват не само когато слънцето навън е по-силно или сте на почивка на море.

Редовното използване на слънцезащитни продукти не само намалява риска от рак на кожата, но също така предпазва кожата от образуването на фини линии и бръчки, причинени от вредните UV лъчи.

слънцезащита, козметика,

IStock

„Дори и да прекарвате времето си на закрито, препоръчвам да прилагате слънцезащита ежедневно“, казва пред Whowhatwear дерматологът Тиви Марутапу. Според нея нанасянето на слънцезащита трябва да стане част от обичайната ви бюти рутина рано сутрин, също като миенето на зъбите.

Ако търсите най-подходящия слънцезащитен крем за вас, добре е той да е с широк спектър – да предпазва както от UVA, така и от UVB лъчи и факторът му да е поне 30. Марутапу добавя, че освен за лицето, трябва да се погрижите за шията и лицето.

жена, слънце,

IStock

2. Антиоксиданти

За преминаването от пролет към лято трябва да добавите повече антиоксиданти в грижата за кожата. „Те са отлични за намаляване на оксидативния стрес, който се появява в резултат на UV увреждането на кожата. Те работят заедно с вашия слънцезащитен продукт, за да осигурят оптимална защита“, обяснява д-р Крейторн.

Антиоксидантът е основна съставка, предпазваща кожата от свободните радикали, които често се появяват след излагане на UV лъчи, замърсяване или други външни фактори от околната среда.

„Осигурявайки допълнителна защита, те спомагат за забавяне видимите признаци на стареене и намаляват фините линии и бръчки“, казва още специалистът. И дава пример с това, че антиоксидантите намаляват хиперпигментацията.

Витамин С, ниацинамид (витамин В3), витамин А (ретинол) и витамин Е, са най-полезните антиоксиданти за кожата през сезон пролет/лято 2021.

лосион за

IStock

3. По-леки овлажнители

На кожата ѝ трябва известно време, за да се адаптира към промяната в сезона, особено ако месеци наред сте били изолирани вкъщи, без да сте имали досег със слънцето. След 1-2 седмици, при които кожата свиква с топлината и влажността, ще усетите от какви продукти имате нужда. А един от задължителните е качествен овлажнител.

„Бихте могли да замените старите с по-леки формули, които не пречат на кожата да диша“, коментира д-р Осман Башир Тахир.

Ако имате суха кожа или сте изгорели при първото по-сериозно стоене на слънце, то изберете овлажнител, който съдържа хиалуронов серум. Нанесете го преди слънцезащитния спрей или крем. Колкото по-лека е текстурата му, толкова по-добре за вашата кожа.

Хиалуроновата киселина овлажнява в дълбочина и изглажда тена.

4. Ефикасно почистващо средство

Няма как да ползвате един и същи почистващ продукт през цялото време на годината. През пролетта и лятото кожата се замърсява и омазнява много по-лесно.

„Трябва да се уверите, че почиствате кожата ефективно преди лягане, тъй като натрупването на грим, слънцезащита и ежедневна мръсотия може да запуши порите през нощта“, коментира Антония Нокс. Тя препоръчва да изберете крем или балсам, но и да наблегнете на ексфолирането. Важно е да съдържат съставки, които поддържат защитната бариера на кожата.

ексфолиант за

IStock

5. Ексфолиант

Дерматолозите са на мнение, че ексфолирането на кожата трябва да започне през пролетта и да продължи през лятото. То е от ключово значение за най-топлите месеци.

Регенерацията на клетките и отстраняването на мръсотията от околната среда, които се появяват най-вече защото стоим повече на открито, е полезно за предотвратяване на пъпки, смятат специалистите. И препоръчват използването на антиоксиданти като ретинол и киселини за по-ефикасно премахване на мъртвата кожа.

Ако имате по-чувствителна кожа или се колебаете между няколко различни ексфолианта, попитайте консултанта в магазина за козметика или отидете на дерматолог, за да направите правилния избор.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари