IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 причини за изтъняване на косата

19 юни 2021 16 30

И как да предотвратите проблема

Снимка: iStock

Поддържането на здрава, плътна и блестяща коса е една от основните задачи на всяка дама. Винаги искаме прическата ни да бъде безупречна и да виждаме все по-малко косми по четката или по пода у дома. Ако обаче си мислите, че косата ви не е толкова плътна, колкото е била преди два-три дни, не полудявате. Експертите посочват, че човек губи около 50 до 100 косъма на ден, но това число може да се повиши, ако не ядете правилно, страдате от различни заболявания или пък сте стресирани.

Най-вероятно с течение на времето сте започнали да забелязвате, че косъмът ви става все по-тънък и често се заплита. Това може да е породено както от напредването на възрастта, така и на външни фактори. За съжаление, по-голямата част от проблема идва от самите нас, а не от генетиката и годините. Именно затова трябва да внимаваме какво причиняваме на косата си, да се запитаме дали си заслужава и да претеглим плюсовете и минусите от създаването на една прическа.

Ето седем причини, поради които може да изпитвате изтъняване на косъма

1. Хормонален дисбаланс

Честа причина за изтъняване на косата при жените е хормоналният дисбаланс. Той обикновено се причинява от едно от двете неща – синдром на поликистозните яйчници или менопауза.

Синдромът на поликистозните яйчници е състояние, което кара жените да имат излишък от мъжкия хормон тестостерон. Въпреки че повечето хора с това заболяване изпитват излишен растеж на косата, в някои случай то може да доведе до нейното изтъняване. Тестостеронът се превръща в дихидротестостерон, който свива фоликулите и кара косата да стане по-тънка, чуплива и податлива на падане.

суха коса

Снимка: iStock

Втората причина е менопауза. Жените обикновено навлизат в този период около 40-те или 50-те си години. През това време нивата на естроген падат, а нивата на тестостерон се увеличават. Това отново води до появата на дихидротестостерон, което засяга растежа на косата.

Как да се справите с проблема:

Дерматологът д-р Дебра Джалиман казва, че на хората със синдром на поликистозните яйчници може да бъде предписано лекарство, което блокира излишните мъжки хормони. За жените в менопауза, особено ако изпитват други досадни симптоми, хормоналната терапия може да бъде добра опция.

2. Липса на протеин

Липсата на достатъчно хранителни вещества, особено протеини, може да доведе до загуба на коса. Протеинът е градивен елемент на космените фоликули, тъй като те се състоят предимно от кератин. Д-р Джалиман казва, че когато не приемате достатъчно протеин, количеството, което ядете се насочва към важни телесни функции и растежът на косата остава на заден план. По този начин тялото ви спира да създава нови косми, което води до по-тънки кичури.

коса istock

Снимка: iStock

В едно малко проучване от 2015 г. на жени с изтъняла коса е дадена протеинова добавка, която да се приема два пъти дневно в продължение на 90 дни. В края на изследването изследователите установяват, че допълнителният протеин насърчава растежа на косата и намалява косопада.

Как да се справите с проблема:

Трябва задължително да включите протеин в диетата си. Експерти съветват количеството му да е равно на 0,35 грама на килограм телесно тегло.

3. Възстановявате се от раждане

След раждането може да изпитате период на прекомерно падане на коса, наречен телогенен ефлувиум. Това се случва, защото нивата на естроген спадат след раждането на бебе. Според експерти, проблемът се среща главно при нови майки и най-лошата част се появява четири месеца след раждането.

Как да се справите с проблема:

Бъдете търпеливи, тъй като тялото ви се нормализира. Обикновено проблемът се решава за около една година. Джалиман казва, че можете също да приемате добавки с биотин, докато чакате, което може да помогне за растежа и дебелината на косата.

4. Стрес

Връзката между ума и тялото е изключително силна и стресът може да бъде достатъчен, за да причини изтъняване на косата.

жена, тънка

Снимка: Pixabay

Точно както телогенният ефлувиум може да се появи в следродилния период, д-р Питърсън Пиер казва, че той може да бъде предизвикан и от силен стрес. Това например може да се случи три до шест месеца след смърт в семейството, заболяване, загуба на работа или преместване. Забавянето се дължи на факта, че отнема време, докато промяната предизвика промяна в цикъла на косата.

Как да се справите с проблема:

Бъдете търпеливи, докато тялото ви се лекува, като същевременно се опитвате да управлявате нивата на стрес. Проблемът ще се разреши след време, но Пиер казва, че можете също да опитате продукти, с които да стимулирате по-бързото израстване на кичурите.

5. Горещи инструменти

Ако често изправяте косата си или използвате други горещи инструменти, може това да е причината за изтъняване на кичурите. Прекалената топлина може да причини чупливост и отслабване на фоликулите, което да доведе до накъсване.

Как да се справите с проблема:

Може да е трудно да спрете да използвате инструментите си за топлинно оформяне, но колкото повече посягате към тях, толкова повече косата ви ще се чупи. В идеалния случай трябва да вземете няколко месеца почивка от използването на пресата. След това опитайте да ограничите топлината на вашите инструменти до 170℃ и да ги използвате само веднъж седмично.

6. Андрогенетична алопеция

Андрогенетичната алопеция е генетично състояние, известно още като плешивост при мъже или жени. Въпреки че може да причини истинска загуба на коса и плешивост, първо можете да забележите изтъняване на косата. Това състояние се задейства от DHT, продукт на разпадане на тестостерона, което води до свиване на космените фоликули, което пък води до по-бавен растеж на косата.

коса

Снимка: iStock

При жените изтъняването се наблюдава по цялата глава, а при мъжете започва от горната част. Проблемът може да се появи още в юношеството, но рискът се увеличава с възрастта. След като този процес започне, той продължава до края на живота, освен ако не го лекувате.

Как да се справите с проблема:

Използвайте продукти, които насърчават растежа на косата. Ако те не помогнат, трябва да се свържете с вашия дерматолог, който да оцени ситуацията и да предпише правилния начин за действие.

7. Медицински проблеми

Някои медицински състояния могат да доведат до изтъняване на косата. Джалиман казва, че тези примери включват анемия, ниски нива на витамин D и хипотиреоидизъм.

Как да се справите с проблема:

Единственият начин да се оправи изтъняването на косата, причинено от това медицинско състояние е да се коригира основният проблем, независимо дали това е с лекарства с рецепта или добавки. Обикновено можете да получите диагноза за изброените по-горе медицински състояния от рутинен кръвен тест, който вашият лекар може да ви назначи.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари