IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Етерични масла в банята – как да ги използвате правилно?

12 септември 2021 10 30

Няколко съвета, с които ще избегнете дразнене на кожата

IStockphoto

Грижата за кожата е много важна, особено при смяната на сезоните. Цяло лято всички ние сме свикнали да нанасяме слънцезащита, както и лосиони, с които да насърчим хидратацията и да се предпазим от вредните лъчи навън. Но в един момент, когато застудее, се обличаме с повече дрехи и забравяме за определени продукти. С това насърчаваме изсушаването и люспенето.

Етеричните масла са чудесно средство за по-гладка и сияйна кожа. Може би си мислите, че е хубаво да ги изпробвате след баня, докато още не сте изсъхнали, но грешите. Има и вариант да ги ползвате, докато взимате гореща вана. Като това ще ви се отрази положително и на психиката, защото много от тях имат успокояващи свойства.

Според Джинджур Рейвънкрофт, който е експерт по ароматерапия, важен е изборът не само на масло, а концентрация и аромат.

Как да ползвате етеричните масла в банята?

етерично масло,

Pixabay

Смесете етеричното масло с базово

Никога не изсипвайте натуралния продукт директно във ваната! Преди да направите това, си помислете колко е трудно да измиете мазен тиган след като в него сте пържили нещо. Всяка капка може да предизвика парене и раздразнение след като се докосне до кожата ви.

За да се възползвате максимално от маслото, е необходимо да го смесите с базово или носещо, както още го наричат. То ще ви позволи да покриете по-голяма част от кожата с етеричното, което е изключително силно и не бива да се ползва като концентрат. Така ще намалите риска от поява на странично действие.

Зехтин, кокосово, слънчогледово масло или това от жожоба са идеални базови, независимо дали ще ги нанесете директно върху кожата или смесите предварително с други за ваната, обяснява Рейвънкрофт. И уточнява, че наподобяват естествения себум, така че не оставят мазен филм отгоре.

„Смесете до 25 капки етерично масло на 15 мл носещо масло, в зависимост от силата на аромата“, уточнява специалистът. По думите му, след като изсипете сместа във водата, разбъркайте с ръка, за да подобрите циркулацията на маслото в нея и насърчите ароматерапията.

Добавяйте маслата, докато водата тече

„Това помага да се разпръснат и ги подтиква да излъчат аромата си, така че цялата баня да мирише приятно“, казва пред Prevention експертът по ароматерапия. И посочва, че след като смесите етерично и носещо масло, може да ги добавите към солите си за вана, точно под струята вода.

вана, портокали,

Pixabay

Нанасяйте маслото върху кожата преди ваната, за по-интензивен ефект

Ако искате да се възползвате максимално от полезните свойства на етеричното масло и същевременно очаквате да релаксирате под въздействието на неговия аромат, може да се намажете, преди да се потопите във водата. Но тук отново важи правилото за предварително смесване на по-силното с базово.

„Това не само ви позволява да вдишвате ароматите по-дълбоко, но и ви помага да запазите някои от тези ценни масла, защото те влизат в кожата ви, вместо да бъдат отмити“, казва Рейвънкрофт, според който въпросният подход гарантира уникално спа преживяване.

Тествайте маслото предварително

Независимо дали сте с чувствителна кожа или не, преди да си направите вана с етерично масло, е добре да го тествате предварително както всеки друг нов козметичен продукт, който си купувате. За целта намажете съвсем малко върху вътрешната част на ръката или зад ухото, за да видите дали няма да ви дразни. Може да смесите капка с базово и тогава да третирате участъка.

бадемово масло

IStock

Ако не усетите никакви признаци на дразнене, може да намажете с натуралното средство цялото тяло или да си подготвите ароматна вана.

Внимавайте с определени масла

Тук става дума за тези с цитрусовите аромати. „Те правят кожата силно фоточувствителна, така че не трябва да стоите на слънце 72 часа след употреба“, казва Рейвънкрофт. Излагането на слънце след локално нанасяне на цитрусови масла, дори със слънцезащитни продукти, може да повиши риска от образуването на пигментни петна по кожата и да насърчи изгарянето ѝ.

Как да изберете перфектното етерично масло?

Всички етерични и базови масла, с които ги смесвате, съдържат ценни съставки, които правят кожата по-гладка, мека и хубава. Но от друга страна ароматите им действат при различни проблеми. Така например тези от лавандула, сладък портокал и иланг иланг понижават стреса. Други пък имат способността да повишат настроението, например от роза, жасмин, сандалово дърво и тамян.

В случай, че целите успокояване на мускулите след натоварен работен ден, се насочете към аромати като лимонена трева или кипарис. От друга страна ментата, розмаринът и евкалиптът ще ви освежат и помогнат да дишате по-добре.

вана с

Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари