IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парна баня за лице – 6 доказани ползи

4 декември 2021 10 30

От увеличаване на циркулацията до хидратирана кожа

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако някога сте си правили процедури за лице в спа център, тогава знаете, че моментът, в който вашият естетик увива горещата кърпа върху лицето ви, е може би едно от най-добрите и релаксиращи усещания, които човек може да изпита. Чувства се като топла прегръдка, която едновременно освежава кожата ви.

И причината усещането да е толкова хубаво е, че е подобно на парната баня за лице. Независимо дали тя се прави професионално, или у дома, тази процедура за лице е приятно изживяване, което може сериозно да бъде от полза за кожата, но само когато се прави правилно.

„Парата може да причини сериозни изгаряния, така че е много важно да държите лицето си на безопасно разстояние от източника“, казва дерматологът д-р Хадли Кинг пред InStyle. Според нея, най-добре е да държите лицето си на 15-25 сантиметра от източника на пара. Освен това, трябва да парите лицето си само два пъти седмично за около пет до седем минути. Прекомерното време може да има обратен ефект върху тена ви.

Когато се прави правилно, паренето на лицето ви не само създава добро усещане, но и ползите за кожата са много

1. Помага с хидратацията

Има разлика между хидратиране и овлажняване на кожата ви. Когато кожата е суха ѝ липсват масло и себум, така че овлажняващите съставки за грижата ѝ могат да помогнат за попълването на тази липса. Когато кожата ви е дехидратирана обаче, това означава, че ѝ липсва вода. Всички типове кожа могат да изпитват обезводняване и следователно могат да се възползват от допълнителна хидратация.

парна баня

Снимка: iStock

Парната баня за лице предлага допълнителен метод за осигуряване на допълнителна вода за кожата, от която тя се нуждае, за да остане плътна и хидратирана.

2. По-добра абсорбация на продуктите

Естетикът Стефани Дилиберто споделя с Cleveland Clinic, че паренето на лицето прави кожата по-пропусклива, което помага за усвояването на продуктите. „Чрез хидратиране на кожата, процедурата помага и за увеличаване на активните съставки, приложени локално веднага след нея“, потвърждава д-р Кинг пред InStyle. Активните съставки като ретинол или витамин С могат да проникнат по-добре и да станат по-ефективни.

3. Омекотява кожата

Освен че правят кожата по-хидратирана и пропусклива, топлината и водата от парната баня могат да омекотят лицето, което може да направи процедурите за грижа за кожата малко по-безболезнени. Д-р Кинг казва, че по този начин се отварят и порите, което прави премахването на пъпки и акне много по-лесно.

4. Освобождава себум

Ако имате склонна към акне или мазна кожа, парната баня на лицето може да ви помогне да отпушите порите си. Парата помага да се разхлабят всички масла, бактерии или мръсотия, уловени в кожата, които могат да причинят акне. И ако си направите парна баня след почистване, това предлага по-дълбоко почистване и позволява на вашите продукти против акне да проникнат по-дълбоко и да се насочат към първоизточника на проблема.

5. Подобрява циркулацията

Правилният кръвен поток помага на кожата да изгради колаген и еластин, които ѝ придават по-плътен и красив вид. Топлината от парата увеличава този процес. Увеличеният кръвен поток не само допринася за гладък, блестящ и стегнат тен, но също така помага на пъпките и кистите да достигнат по-бързо до момента, когато са готови за премахване.

6. Успокояващо е

Преди всичко, парната баня на лицето е успокояващо преживяване. Помислете да го добавите към неделната си рутина за грижа за себе си, за да си доставите нужния релакс, като в същото време се погрижите и за кожата.

парна баня

Снимка: iStock

Може да опитате сами да си направите парна баня за лицето или да инвестирате в уред, който прави всичко вместо вас. Разбира се, може да се насочите към някой спа център, където професионалист ще се погрижи за вас и вашата кожа.

Как да си направим парна баня за лице?

Изсипете четири чаши вода в подходяща тенджера и оставете да заври. През това време се уверете, че лицето ви е изчистено от всякакви мръсотии, гримове и кремове. Когато водата е готова, я пресипете в подходяща купа, поставете я на масата и наведете лицето си над нея на разстояние 15-25 сантиметра. Покрийте главата си с кърпа и стойте така около пет минути.

парна баня

Снимка: iStock

След това измийте лицето с топла вода. С напоен с тоник тампон избършете лицето си, за да премахнете мръсотиите, които парата е извадила на преден план. След това измийте кожата си със студена вода и попийте внимателно с памучна кърпа. За да омекотите лицето си, нанесете любимия си крем, който обаче е без мазнини.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари