IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за косата: 5 масла, които да изпробвате тази зима

24 януари 2022 14 30

Те подхранват и подобряват растежа

IStockphoto

IStockphoto

Зимата е сезон, в който много от нас подценяват подхранването на косата. Заради ниските температури навън и сухия въздух в помещенията, триенето с четки, гребени и заради контакта с шапката, се получават накъсвания, цъфтящи краища и сухота. При някои се наблюдава и липса на блясък. Тези проблеми могат да бъдат съпроводени със сърбеж, зачервяване на скалпа, както и пърхот, особено при нанасяне на неподходящи продукти.

Ако не ползвате балсам, имате някакъв дискомфорт и искате да подсилите косъма в дълбочина, то е време да изпробвате лечебното действие на някои масла. Сигурно някои са във вашата рутинна грижа за кожата, но за други дори и не подозирате колко полезни свойства имат.

Дали под формата на маска, масаж или намазване един път седмично, етеричните масла стимулират кожата на главата, заздравяват косъма и подобряват растежа му.

На кои масла да разчитате за здравето на вашата коса през зимата?

масло за

IStock

1. Масло от розмарин

Оксидативният стрес или натрупването на свободни радикали, влияе негативно на скалпа и може да компрометира растежа на косата. Това обяснява пред Mindbodygreen Йоръм Харт, дерматолог.

Тютюнопушене, замърсяване на околната среда, токсични съставки в козметиката, са сред причините за поява на оксидативен стрес. С него успешно се справят съставките на маслото от розмарин, което да си набавите този сезон. То намалява до минимум стреса, който атакува космения фоликул. Освен това омекотява и намалява накъсването, казва специалистът по косопад Уилям Йейтс.

масло от

IStock

Според едно проучване, прилагането на масло от розмарин или миноксидил (лекарство за косопад) два пъти дневно, в продължение на шест месеца, подобрява структурата на косъма и насърчава растежа. Това се дължи на антиоксидантите в него. То прониква в скалпа, като подобрява притока на кръв към фоликулите.

2. Кокосово масло

кокосово масло

IStock

Едно от най-популярните в грижата за косата, което по-скоро ще помогне, отколкото да ви навреди, независимо от какъв тип е вашата. То се смята за естествен овлажнител и има омекотяващи свойства. Грижи се и за здравето на космените фоликули.

Кокосовото масло има антисептични свойства, които не само пречистват косата от замърсявания, но и създават защитна бариера за скалпа. А това е предпоставка за нейния растеж, казва козметологът Оутъм Грант.

Нанесено върху главата, с потупващи масажни движения, маслото защитава фоликулите, защото запълва пространството между тях и кожата, спирайки вредните съставки от козметиката да навлизат навътре. Това от своя страна предотвратява косопада.

3. Масло от витамин Е

рициново масло

IStock

Друг продукт, на който да разчитате за здравето на вашата коса, особено за намаляване на оксидативния стрес, причиняващ накъсване и спиращ растежа.

Витамин Е се слави със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Той защитава скалпа от увреждане и заздравява косъма, създавайки по-добра среда за фоликулите.

Макар че маслото не подобрява растежа, то маската с него със сигурност е полезна за подхранване и подобряване структурата на косъма.

4. Масло от лавандула

лавандулово масло

Pixabay

Хората, които имат по-чувствителна кожа, могат да си купят масло от лавандула, за да подхранят своята коса този сезон. То ухае страхотно и има релаксиращи свойства. Освен това успокоява и заздравява раничките по скалпа. А според изследване върху животни, то увеличава броя и дълбочината, на която се захващат космените фоликули.

Изследователите, цитирани от Mindbodygreen, са на мнение, че лавандуловото масло има съставки, които удължават анагенната фаза на растежа на косата, като същевременно забавят преминаването към фазата на катаген или момента, в който косата спира да расте.

5. Арганово масло

арганово масло

IStock

Преди кокосовото масло да стане по-известно, номер едно по популярност беше аргановото. То също е ефикасно в борбата с оксидативния стрес, заради който косата губи блясък, накъсва се и е по-суха. Неслучайно има много шампоани и балсами, чиято формула се основава на него.

Съставките в маслото овлажняват в дълбочина и минимизират накъсването. Най-голямо действие от тях имат есенциалните мастни киселини и витамин Е, които имат и противовъзпалителни свойства.

Аргановото масло подхранва, заглажда и придава блясък на косъма.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари