IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красота през пролетта: Какви продукти да използваме

20 март 2022 12 00

Експертите споделят своите съвети

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато става въпрос за мода през пролетта, намаляваме дрехите, които носим както в количество, така и в подплата. Заменяме вълнения пуловер с леко дънково яке, което лесно можем да свалим, когато се покаже яркото слънце.

Същото важи и за рутината ви за грижа за кожата. Тъй като времето става по-топло, кожата има тенденцията да е по-малко суха, така че леките формули обикновено я поддържат хидратирана и балансирана. Въпреки това, в зависимост от климата, в който живеете, сухотата от зимата може да се задържи, така че все пак трябва да дадете приоритет на овлажняването.

„През пролетта кожата ви започва да се приспособява към промяната във влажността и сухотата на околната среда. В зависимост от това къде живеете, пролетта може да бъде изпълнена с много дъжд и влага, или пък UV лъчите могат да бъдат твърде агресивни и да предизвикат сухота“, казва д-р Кавита Маривала пред InStyle.

Единствената предсказуема прогноза за времето през пролетта е, че температурите през целия ден ще бъдат непредвидими и по този начин могат да повлияят на състоянието на кожата ви. Именно затова д-р Маривала и д-р Шийла Фарханг споделят своите експертни съвети как да промените рутинната си грижа от зимна към пролетна.

Какви продукти да използвате през пролетта

1. Слънцезащитен крем

Въпреки че носенето на слънцезащитен крем е важно през цялата година, особено важно е да се предпазите през пролетта, тъй като неизбежно ще прекарвате повече време на открито. Д-р Фарханг казва да се използва фактор 30 или по-висок, както и да залагате на леки минерални формули, които са устойчиви на пот и вода.

слънцезащита, SPF,

Снимка: iStock

Повторното нанасяне на слънцезащитен крем през целия ден също е от ключово значение. Пудра със слънцезащитен фактор е чудесно решение, ако сте постоянно в движение и може дори да я нанасяте върху грима си. Д-р Фарханг казва, че шапките с козирка или капелите, както и дрехите с дълъг ръкав също могат да предложат допълнителна защита.

2. Рутина против стареене

„Обичам зимата като време за поправяне на щетите по кожата и една от любимите ми съставки за това е ретинолът“, казва д-р Маривала пред InStyle. През по-топлите месеци обаче тя заменя ретинола с гликолова киселина, съчетана със серум против гликиране. Гликирането е излишъкът от захарни молекули в кожните влакна, което може да повлияе негативно върху твърдостта на кожата.

жена, слънце,

Снимка: iStock

Гликоловата киселина е ексфолираща алфа-хидрокси киселина, която помага за минимизирането на скучната и неравномерна кожа. Намерете формула, която насърчава клетъчния обмен и в същото време поддържа кожната бариера.

3. Намалете вазелина

Ако цяла зима сте разчитали на вазелина, сега той може да ви изиграе лоша шега, запушвайки порите ви. Д-р Фарханг предлага да спрете тази овлажняваща техника до следващата зима. Лек лосион със серамиди, глицерин и ниацинамид ще осигури адекватна влага. Още по-добре ще бъде, ако той предлага защита повече от 30-и фактор.

4. Не забравяйте за кожата под врата

Вашето тяло се нуждае от малко повече внимание след студената зима. Помислете за лосион с карбамид и естествени овлажняващи съставки, за да се отървете от сухите люспи и мръсотията по кожата. Не забравяйте да обърнете внимание на лактите и петите, за да може да сте напълно подготвени за летния сезон, когато на преден план излизат късите ръкави и сандалите.

грижа за

Снимка: iStock

Д-р Фарханг отбелязва, че ако сте използвали тежък крем за тяло през зимата, през пролетта е добре да преминете към лосион, както бихте направили с овлажнителя за лице.

5. Внимавайте с околоочния крем

Пролетта е времето, в което най-често се получават сезонни алергии. Ако сте човек, който изпитва дразнене и дискомфорт от цветен прашец през този преходен сезон, д-р Фарханг препоръчва използването на нежни продукти в областта около очите.

почистване на

Снимка: iStock

„Не използвайте агресивен крем за очи. Вместо това вземете вазелин, който ще подобри кожната ви бариера“, казва тя пред InStyle. Охлаждащите маски за очи също могат да помогнат за намаляване на възпалението, както и продуктите със съдържание на зелен чай.

6. Не забравяйте косата

Д-р Миравала посочва, че хората са склонни да забравят как сезонните промени влияят на косата. Тя казва, че е важно да преминете към по-лек балсам, защото през по-топлите месеци косата не е толкова суха, но пък се замърсява повече от времето, което прекарваме навън. Дерматоложката също така е фен на използването на леко масло за коса, ако е необходима допълнителна хидратация и ретуширане между измиванията.

7. Почистете шкафчето си

Докато правите инвентаризация на гардероба си, сменяйки зимните с пролетни дрехи, прегледайте и аптечката си. Уверете се, че продуктите ви не са с изтекъл срок на годност или не са били отворени преди прекалено дълго време. Използвайте това време, за да почистите всичко, от което нямате нужда и да измиете четките и гъбите си за грим.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари