IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гликолова киселина – може ли да я използвате вместо дезодорант?

9 март 2022 08 30

Много инфлуенсъри я препоръчват в TikTok

IStockphoto

IStockphoto

Дезодорант или рол он? Какво бихте избрали, за да се справите с изпотяването през деня? На пазара има разнообразие от формули на различни марки, ориентирани към предотвратяване на неприятната миризма под мишниците, но и грижа за нежната им кожа. А може ли гликоловата киселина да ги замести успешно? Според потребители на TikTok, тя е именно съставката, от която се нуждаете в момента, за да бъдете свежи и да не се притеснявате от мокри петна.

Все повече потребители на платформата показват как използват гликолова киселина, намазвайки с нея своите подмишници. Повечето от тях взимат памучен тампон, върху който изсипват няколко капки и с него обтриват кожата под мишниците. Разбира се, всичко това става след вземане на душ, непосредствено преди обличане на дрехите, вместо обикновен дезодорант или рол он. Други пък ползват такава с пръскалка, а предимството на хидрокси киселината (както още я наричат), е че е прозрачна и не оставя бели следи.

Какво представлява гликоловата киселина и кои са нейните предимства?

@4complexion Share it so others could learn too #beautyhack #skincarehack #skincarehacksthatactuallywork #skincaretiktok #skincare101 #skincaretips #underarms ♬ Yoncé - Atsuko Okatsuka

Тя е една от най-популярните съставки, използвана в козметиката, спадаща към така наречените алфа-хидрокси киселини (AHA). Има естествен произход, защото се добива от захарната тръстика. Подобно на ябълчената и млечната, гликоловата киселина също е с малка молекула, което ѝ позволява да навлезе в дълбочина в кожата и да се усвои по-лесно.

Друго предимство на гликоловата киселина е, че има ниско pH, ето защо много дерматолози я препоръчват за лечение на първи признаци на стареене на кожата, при акне, за зарастване на рани и намаляване на възпалението, мелазма и други. Също така е и ефикасно средство при тъмни петна, които се появяват понякога и под мишниците.

Може ли гликоловата киселина да замести дезодоранта?

В TikTok се появяват все повече клипове, в които потребителки използват киселината не в грижата за кожата, а по-скоро против изпотяване. В някои нейният процент е 7% или 10.

Разрушавайки връзките между мъртвите клетки, тя усъвършенства повърхността на кожата, намалява обезцветяването и също така може да насърчи пилинга. Ето защо се използва за ексфолианти и тонери за тяло, казва пред Bustele д-р Рейчъл Мейман. И добавя, че тя повишава количеството на хиалуронова киселина, колаген и еластин.

козметика, киселина,

IStock

Специалистът е на мнение, че поставянето на гликолова киселина под мишниците не спира на 100% потенето, но пък може да е полезно за миризмата.

„За да се счита за антиперспирант, продуктът трябва да блокира потта, като съдържа съединение на базата на алуминий, което води до блокиране на потните жлези“, обяснява тя.

Все пак, до някаква степен киселината може да премахне лошия аромат на потта. Освен това тя може да намали склонността към развитие на враснали косми, добавя дерматологът.

Може ли киселината да раздразни кожата?

Колкото и да препоръчват гликоловата киселина за подмишниците, тя не е подходяща за всеки тип кожа. Или поне не бива да се употребява само тя, вместо дезодорант или рол он.

Кожата на подмишниците е нежна и чувствителна. Тъй като е тънка и по-податлива на триене, третирането ѝ с гликолова киселина крие някои рискове. Д-р Мейман посочва, че могат да се появят сърбеж, зачервяване или усещане за парене., особено ако кожата е избръсната наскоро.

„Ако наистина искате да опитате тази тенденция, мисля, че ще бъде по-добре да изберете дезодорант или спрей, който включва гликолова киселина, вместо само въпросната съставка“, препоръчва тя.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари