IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Контуриране на косата – новата мода в прическите

15 април 2022 14 30

Ето какво трябва да знаете за процеса

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Вероятно уменията ви с контура за лице може да се мерят с тези на сестрите Кардашян. Но знаехте ли, че косата ви също може да се включи в това скулптурно действие, като по този начин се сдобие със слънчев вид, който не само подобрява чертите на лицето ви, но и добавя измерение към прическата? Най-просто казано този процес се нарича контуриране на косата и е една от няколкото тенденции в красотата, които ще властват през 2022 година.

Ако внимателно следите хилядите тенденции, които се появяват в социалните мрежи, има голям шанс вече да сте виждали хаштага #haircontour. С над половин милион референции в Instagram, този процес набира огромна популярност и има основателна причина.

Вместо да включва само няколко кичура от контрастен цвят или да изисква донякъде досадно нанасяне на цветовете по цялата коса, контурирането си играе със сенките и светлината чрез използване на по-различен метод за прилагане на отблясъци, започващи от върха на косата, оформяйки лицето ви. Това е чудесен начин да експериментирате с цвят, ако не сте готови да се отдадете напълно на нова визия.

Какво е контуриране на косата?

Контурирането на косата е услуга за боядисване, при която отблясъците и балеажа се поставят в определени зони с цел извайване на идеалната форма на лицето. Въвеждат се акценти и цвят, за да се добави ширина към тесните форми на лицето и да се удължат кръглите и квадратните форми. Разбира се, идеалната прическа е различна за всеки, така че вие и вашият фризьор имате пълна свобода тук.

Помислете за контурирането на косата като за изискано име за поставянето на всякакви по-светли кичури, които оформят лицето. Тук целта е да се подчертаят най-добрите ви черти и леко да се освежи тенът ви.

„За боядисването и контурирането на косата всичко зависи от формата на лицето, тена на кожата, текстурата на косата и какъв стил искате – корпоративен, бизнес, висша мода или ежедневен“, казва фризьорът Юксел Шахин пред Women's Health. Подобно на други процедури за боядисване, контурирането ще се влияе от естествения ви цвят, като обикновено то е около един-два нюанса по-ярко от текущия ви нюанс. Фризьорът трябва да вземе под внимание и цвета на очите и кожата, за да намери правилните тонове, които ще накарат чертите ви да изпъкнат.

Контурирането на косата обикновено наподобява ефекта на балеаж, но се отличава с още повече мекота и движение. Ключът към перфектния завършек е да поставите цветовете там, където ще привлекат най-много внимание към детайлите. Според фризьора Шон Годар, въпросните детайли са скулите, очите и дори устните на човек.

Като цяло, много стилисти описват контурирането на косата като слънчев вид, но тук може да бъдат включени и по-тъмни нюанси.

Каква техника се използва?

Според специалиста по цветове Мирк Вергани, контурирането на косата не се доближава до нито една специфична техника за боядисване. То може да се нанесе с ръце, с четка, с фолио или с комбинация от всичко. Вергани смята, че тази услуга е модерна в момента, защото е много бърза.

Как контурирането се различава от кичурите?

Контурирането на косата е много по-персонализирано от обичайните кичури, които обикновено не се добавят на базата на формата на лицето на клиента.

Според специалисти, този процес е различен, защото акцентите се поставят на стратегическо място, което да привлече окото на околните към определени области. Може също така да се използват цветове, за да се подобри или коригира формата на лицето. Светлите части например могат да добавят повече обем към лицето, докато по-тъмните цветове ще го направят да изглежда по-издължено и слабо.

При контурирането се добавят по-фини промени и това помага за по-различните и елегантни резултати. Докато обикновените кичури създават голям контраст около лицето, този процес е с по-естествен и по-мек завършек.

За какви цветове е подходящо?

Страхотното при контурирането на косата е, че то работи върху почти всеки цвят – рус, черен, кестеняв, както и за всеки тип коса. Колкото по-голям контраст има между тоновете, толкова по-екстремно и смело ще бъде контурирането. Вергани отбелязва, че по-смелите клиенти могат да обмислят контуриране на косата с по-ярки цветове или дори пастелни нюанси за уникален външен вид.

Как да поддържаме крайния вид?

Добрата новина е, че поддръжката е подобна на други цветни услуги и дори е по-малка в някои случаи. Тъй като цялостният ефект обикновено е фин, при контурирането на косата израстването става по-незабележимо. И все пак, всеки път, когато се боядисвате, трябва да внимавате за няколко неща, за да поддържате най-добри резултати.

„Важно е да използвате син или виолетов шампоан, за да неутрализирате всички нежелани жълти или оранжеви тонове. Освен това, може да помислите за инвестиция в хубав душ, който да филтрира всякаква твърдост във водата“, казва Вергани пред Women's Health. Според него, много твърдата вода може да доведе до промяна в цвета на косата.

Специалистите препоръчват и да използвате гланц, за да поддържате нюанса си свеж. Преди това може да се допитате до вашия фризьор, за да разберете кой продукт е подходящ за вас и как точно да го нанасяте.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари