IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какаово масло – кои са ползите му за косата?

3 юли 2022 10 30

То става за всички типове

IStockphoto

IStockphoto

Какаовото масло е онази съставка от природата, която можете да включите в рутинната си грижа. Много от нас го използват за кожата през лятото, но то има доста полезни свойства и за косата. Особено в този сезон, през който слънчевите лъчи изсушават нея и скалпа.

Какаовото масло е растителна мазнина с жълт цвят, която се извлича от изпечените и ферментирали какаови зърна. Тя придобива твърда форма при стайна температура и има голяма трайност. Благодарение на нейната кадифена текстура, се използва от много козметични компании.

Заради неговите противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти, вие може да ползвате какаово масло както за кожата, така и за косата.

Какъв е съставът на различните видове какаово масло?

Подобно на кокосовото, всички са богати на мастни киселини. Около 55% от остатъците на този продукт съдържат висок процент наситени мазнини. Те са известни с това, че се абсорбират лесно и се задържат в кожата за по-дълго време. Заздравяват и овлажняват сухата кожа, като изграждат защитен слой. Той е особено полезен и за скалпа на главата, който често се възпалява, зачервява и е пълен с пърхот.

Какаово масло – основни ползи за косата

Намалява възпалението

Освен при кожата, маслото от какаови зърна намалява възпалението и по скалпа. Неговите мастни киселини и антиоксиданти хидратират кожата на главата и помагат при някои други проблеми – като пърхот или ранички. Прониквайки в дълбочина, те ускоряват процеса на регенерация на клетките. А с това намалява сърбежът в засегнатите части.

Неутрализира свободните радикали

Правейки си маска за коса с какаово масло, вие ще намалите ефекта на стареенето и увреждането на космените фоликули, причинени от свободните радикали. Антиоксидантът стеаринова киселина е една от многото мастни киселини, които се срещат естествено в какаовото масло и някои производни на него. Използва се като сгъстител или втвърдител за няколко хигиенни продукта, например сапун. От своя страна Омега-9 контролира загубата на вода в скалпа и прави косата по-мека и по-гъвкава. Най-важното е, че забавя процеса на косопад чрез повишаване на ефективността на ензимния блокер на 5а-редуктаза. Той намалява производството на по-слаби протеинови рецептори върху космените фоликули.

Какаово масло за по-здрава и защитена коса

Освен че намалява загубата на коса, какаовото масло помага за възстановяване на повредените кичури – от козметика, връзване, четки, уреди за изправяне и сушене и други. Неговите съставки ги овлажняват и предотвратяват по-нататъшното увреждане, като намаляват търкането на космите.

Антиоксидантите проникват в структурата на косъма и запечатват кутикулите. Така задържат влагата и хранителни вещества с тях. Това укрепва косата и насърчава нейния здравословен растеж. Неслучайно маслото от какао е ключова съставка в шампоани и балсами. То върши чудеса в комбинация с други регенериращи съставки като кератин, царевица, пшеница, соеви протеини, овес и овесени аминокиселини.

Придава по-добра форма на косата

Използването на какаово масло преди измиване се препоръчва при хора с по-гъста и хвърчаща коса, която лесно се чупи. Мастните киселини бързо попиват в косъма и създават защитно покритие. Това не само предпазва от увреждане, но и спомага за по-добра форма на косата след изсушаване.

Заради хидратиращите си свойства маската с това масло ще предотврати сплитането и сплъстяването. Става хем по-гъста, хем може да придаде обем при тези, които са с тънка. Да не забравяме и още едно предимство – придава страхотен блясък на всяка грива!

Бонус – направете си домашна маска с какаово масло

Разтопете на водна баня няколко лъжици от маслото. Или ако е топло – оставете го на слънце за около 10-15 минути. Нанесете хубаво в скалпа, като постепенно разнесете мазнината към краищата. След това си сложете торбичка на главата. Така ще затоплите главата и ще накарате полезните съставки да проникнат по-добре.

След около 15-20 минути отмийте с лек шампоан. Ако можете, оставете косата да изсъхне без сешоар.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари