IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти хакове: Как да оправим счупен нокът у дома

24 юли 2022 12 00

Пакетче чай може да ви свърши чудесна работа

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Обожаваме да си правим маникюр. Независимо дали обичате забавната цветна ноктопластика, или обикновения млечен дизайн, има много специфично удоволствие, което произлиза от поддържаните и полирани нокти. Ето и защо харчим толкова много пари за удължаване на ноктите, ходенето в салона и за любимите ни цветове лакове, за да можем да лакираме ноктите си у дома. 

Когато обаче някой нокът се счупи, това веднага може да ни развали настроението и да промени целия ни ден. Случвало ни се е много пъти - докато мием чиниите, докато си връзваме обувките, докато хапваме или просто докато се разхождаме и закачим нокътя си в друг човек или в чантата си. Разочарованието е голямо, а понякога дори ни се иска да се разплачем. 

За щастие, има начини да предотвратите счупчването на ноктите си и няколко начина, чрез които да коригирате вече счупения. Маникюристи споделят защо ноктите се чупят на първо място, как да поправим проблема, алтернативни начини за справяне с него и още много. 

Какво причинява счупване на нокътя?

Дори ако имате невероятно здрави нокти, те пак могат да се счупят, ако сте груби с тях. "Миене на чинии, вдигане на тежки предмети или дори почукването на различни повърхности са били причина за счупване", казва маникюристката Рита Ремарк пред InStyle. Допълва, че това, което прави ноктите по-податливи на счупване, е когато са слаби или чупливи по природа или след неправилна грижа.

Ноктите стават крехки и слаби, когато са изложени на агресивни химикали като ацетон, почистващи препарати, гелове или акрили. Те също могат да станат чупливи и слаби, когато държите гел или обикновен лак твърде дъгло време, защото се дехидратират, което обикновено е основната причина за счупване. Безрасъдното премахване на пудра, гел или акрил са друга основна причина за счупване и обелване. 

счупен нокът

Снимка: iStock

Маникюристката Бритни Бойс казва, че ноктите с назъбени ръбове също са склонни да се закачат някъде, което би причинило разкъсвания и счупвания. Добавя, че накисването на ноктите във вода също може да причини по-лесно начупване, тъй като водата омекотява и огъва нокътя. Ето защо препоръчваме да преминете към безводен маникюр

Как да поправим счупен нокът?

За щастие, няма само един начин да поправите счупен нокът. 

Вариант 1 - използвайте пудра за нокти. Това е най-добрият начин, когато имате сериозно счупване, а не малка пукнатина.

1. Започнете с почистване на засегнатия нокът с лакочистител. След това изчакайте да изсъхне.

2. Нанесете лепило за нокти върху счупената зона.

3. Потопете нокътя в пудрата. След това почистете излишната пудра.

4. Добавете още един слой лепило.

5. Оставете лепилото да изсъхне, след което полирайте, докато ноктите станат гладки.

6. Нанесете любимия си лак, за да прикриете всякакви неравности. 

Вариант 2 - използвайте пакетче чай. Този подход работи най-добре за малки пукнатини. 

1. Вземете суха, мрежеста торбичка ччай и изрежете малък квардрат, който да покрие пукнатината. Това ще служи като превръзка. 

2. Почистете счупения нокът с лакочистител и изчакайте да изсъхне.

3. Нанесете лепило за нокти върху счупената зона.

4. Докато лепилото е още мокро, сложете торбичката чай отгоре и оставете лепилото да попие през нея. 

5. Може да нанесете допълнителен слой лепило. Ако не харесвате групото лепило, може да използвате топ лак за алтернативно решение. 

6. След като лепилото или топ лака вече се е втърдил, изпилете засегнатия ръб и полирайте областта с лепило, за да се слее безпроблемно с останалата част от нокътя. 

7. Завършете, като нанесете любимия си лак за нокти, за да скриете торбичката чай.

Какви са алтернативните начини?

Разбира се, има алтернативни начини за справяне със счупен или напукан нокът. Експертите препоръчват използването на самозалепящи се нокти, тъй като те са лесни за използване и ще осигурят защита, за да запазят вашите естествени нокти. Просто трябва да внимавате, когато ги премахвате, защото небрежното им сваляне може да доведе до падане и на естествения нокът. 

Как да предотвратим счупване?

Силните, здрави нокти ще помогнат за предотвратяване на счупването. Както при всяко нещо, свързано със здравето, има процес и период на изчакване. 

Влагата е ключът към здравите и красиви нокти. Поради това е добре да използвате масло за кожички, независимо дали сте лакирани с гел, акрил или имате изкуствен маникюр. Маслото прониква най-бързо, но, ако нямате, и лосионът за ръце ще свърши работа. Важното е да поддържате ръцете и ноктите си овлажнени. 

олио за

Снимка: iStock

Здравословната диета също е от ключово значение за здравината на ноктите, така че е важно да получавате всички необходими витамини

Ако имате естествено слаби или наскоро повредени нокти, най-доброто нещо, което можете да направите, е не само да ги оставите да дишат, но и да ги защитите. В този случай използвайте укрепител за нокти

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари