IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за кожата: Митовете, в които не трябва да вярвате

31 октомври 2022 10 30

Експертите споделят истината

Снимка: KoolShooters, Pexels

Снимка: KoolShooters, Pexels

Не може да се отрече, че грижата за кожата се превръща в приоритет на все повече хора по света. По официални данни, козметичната индустрия е спечелила 130,5 милиарда долара през 2021 година, като информация за най-добрите продукти за лице, тяло, коса и нокти се появява всеки ден в социалните мрежи или медиите.

Но с всичко това идва и рискът от дезинформация. От градски митове до обикновени глупости, има много лъжливо съдържание относно грижата за кожата, на което изобщо не трябва да вярвате. То може да ви донесе повече неприятности, отколкото ползи, просто защото не е дерматологично доказано и се базира на лични предпочитания на потребителите. Това, което всеки трябва да запомни е, че кожата на хората е различна, което означава, че изисква различна грижа.

Има обаче няколко принципа , които важат за всички нас и те по-скоро са свързани с влиянието на други фактори върху кожата, отколкото със самото използване на специфични продукти. По-долу ви разкриваме най-често срещаните митове и легенди за красотата, както и истината, която застава срещу тях.

Грижа за кожата – митовете, в които не трябва да вярвате

1. Гримът причинява ли акне?

Отивате на парти в петък вечер. Гримирате се идеално, харесвате се и излизате. На следващия ден обаче се събуждате у дома и виждате на лицето си голяма пъпка. Познато, нали? Мислите си, че гримът ви е причината за тази неприятна гостенка по кожата ви, но всъщност може и да не сте толкова прави.

Гримът сам по себе си не причинява акне, но може да има съставки в козметиката ви, които запушват порите ви. Сред тях са кокосово масло, различни аромати и понякога силикон. Ако носите грим, трябва първо да се погрижите за кожата, а след това да помислите за красотата. Това означава да почистите лицето, да сложите слънцезащитен крем и тогава да преминете към фон дьо тена, спиралата и всичко останало.

грим, сенки,

Снимка: iStock

Не забравяйте, че гримът трябва винаги да се сваля преди лягане. Независимо колко сте изморени и искате само да си легнете, едно бързо преминаване през лицето с мокра кърпичка ще свърши основната работа.

Освен това, ако имате акне след носене на грим, съставките може да не са причината. Уверете се, че четките ви са чисти и нито един продукт не е с изтекъл срок на годност.

Кожа като глазирана поничка – новата мания в красотата

Есенни прически – 7 стила, които ще са на мода

Анди Макдауъл: Със сиви коси съм по-щастлива

2. Домашните упражнения стягат кожата?

Ако сте гледали TikTok през последната година, ще знаете всичко за гуа ша. В платформата има хиляди видеоклипове на хора, които твърдят, че инструментът и масажите на лицето намаляват бръчките, придават по-изявена линия на челюстта и като цяло стягат кожата. Но дали е така?

Има много малко изследвания за ефикасността на масажа на лицето и използването на гуа ша. Ако използвате лицеви масажи, за да стегнете лицето си, няма начин да премахнете мазнините само там. Основното, което трябва да направите, ако искате да отслабнете където и да е, е да започнете здравословен начин на живот. Определени части от тялото няма как да бъдат смалени, а други да си останат в същия размер.

гуа ша

Снимка: iStock

Що се отнася до бръчките, използването на мускулите е това, което причинява гънки и фини линии, а не обратното. Ето защо ботоксът работи – той парализира мускула, попречвайки ви да правите мимиките, които често причиняват бръчки. Така че правенето на лицеви упражнения за премахване на бръчките не са толкова полезни, колкото ги рекламират.

3. Работят ли домашните химически пилинги?

Има причина химическите пилинги да се прилагат само от професионалисти. Те са предназначени за специална среда, защото се правят по контролиран начин, като всеки дерматолог търси конкретни отправни точки, за да оцени колко може да понесе кожата на клиента. Експериментирането у дома може да доведе до значителни изгаряния по лицето.

пилинг, ексфолиант,

Снимка: iStock

Каквото и да правите, не се опитвайте да си направите домашен химически пилинг. В този случай методът „Направи си сам“ само ще доведе до катастрофални последици. Вместо това си направете пилинг със серум, който съдържа алфа- или бета-хидрокси киселини, или заложете на маска, която ексфолира горния слой на кожата.

4. Масло за лице при мазна кожа – възможно ли е?

Това, че имате мазна кожа, не означава, че не трябва да я хидратирате. Въпреки това, нивото на влага, от което тя се нуждае, вероятно е различно от това на хората с по-сух тип. Но изненадващо, маслото всъщност може да бъде добър вариант за вас. То привлича излишното омазняване, така че може да балансира производството на себум, като в същото време дълбоко подхранва кожата. Важно е обаче да изберете некомедогенни овлажнители и масла, които са специално направени за мазна кожа.

5. Естествените съставки по-добри ли са?

Грижата за кожата е субективен процес. Това, което работи за вашата кожа, може да не работи за кожата на най-добрия ви приятел или дори за кожата на майка ви. Поради това нито един продукт не е по-добър от другите. Всичко зависи от това какво е полезно за вас и вашите проблеми.

козметика istock

Снимка: iStock

Докато някои от вас може да намерят решение в естествените, нетоксични продукти, други може да се нуждаят от добре проучените съставки като ретинол и витамин С, за да съживят кожата си.

6. Увеличава ли се размерът на порите?

Всички онези продукти, които се рекламират като смаляващи порите, са лъжа. Размерът на порите, както повечето аспекти на кожата, е свързан с генетиката, а не с козметиката. Именно затова вашите пори не могат да се променят трайно, но ексфолирането и почистването им може да промени визията. Така временно ще изглеждат по-малки, но размерът им не се е променил.

лице, огледало,

Снимка: iStock

Ако порите ви създават несигурност и ви карат да се чувствате зле в кожата си, може да посетите дерматолог, който да назначи лечение с лазер или микроигли. По този начин се изгражда колаген, който стяга кожата и прави порите да изглеждат по-малки.

7. Слънцезащита у дома – нужна ли е?

Само защото не седите на плажа с коктейл в ръка, не означава, че слънцето не влияе на кожата ви. Вредните UVA лъчи все още си проправят път, дори и през прозорците. В допълнение, за синята светлина от телефона или лаптопа е доказано, че влошава хиперпигментацията. Освен ако не сте цял ден в тъмна стая без слънчева светлина, започнете ежедневна рутина със слънцезащитни продукти.

За още новини от света на звездите, модата и красотата следвайте и профила на Tialoto в Instagram и страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари