IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Есенни прически – как да изберете подходящия боб?

15 октомври 2022 15 00

Съобразете се с формата на лицето

IStockphoto

IStockphoto

Боб е една от предпочитаните нови прически. Ако ви предстои подстригване, то може да разнообразите с нея. Но имайте предвид, че има няколко вида. Може да изберете така наречения френски боб, по-заострен или пък коса на права черта.

Все пак, когато гривата ви е по-дълга или в определен цвят, вземането на правилното решение не е лесно. Но онова, което съветват коафьорите, е да се съобразите и с формата на лицето. В противен случай ще стане така, че ще настоявате за конкретен боб, но след като се погледнете в огледалото, може въобще да не се харесате.

Нови прически – какво да знаете за подстригването тип боб?

Според фризьора Ево Том Смит има множество стилове в Instagram, измежду които да избирате. Но по думите му, стилът с дължина до раменете и така нареченият „ботичели боб“, са най-популярни тази година. Той изтъква, че когато някой спомене тази прическа, това невинаги означава, че е супер къса, както е в представите на много хора.

„Дефинирам дължината на един боб някъде между горната част на рамото и вдлъбнатината на скулата“, казва Смит. И продължава с това, че дължината на тази прическа се определя от чертите на лицето и общите пропорции като височина и размер на тялото. „Текстурата и плътността на косата играят роля при определянето на дължината, поради влиянието им и върху силуета на косата“, посочва още Ево.

Според специалиста, колкото по-вълниста или къдрава е косата, толкова по-3D ще стане бобът. Тоест – ще е по-разчупен без излишно стилизиране.

„Има техники, които можем да използваме, за да изтъним силуета на косата, но колкото повече текстура или естествен обем има тя, толкова по-голяма ще бъде. Бобът е чудесен начин да придадете гъстота и на по-фини или плоски типове коса“, коментира още фризьорът.

Преди да решите какъв боб искате, помислете за това как обикновено обичате да носите косата си. И разкажете това на фризьора си, съветва коафьорът. Ако обичате да връзвате косата си, трябва да внимавате с дължината Понякога препоръчвам стил наполовина, ако някой иска по-къс боб – дължината около лицето и горната част може да се върже назад, оставяйки формата на боб на тила, което може да изглежда доста стилно“, допълва Смит.

Комуникацията е важна за крайния резултат

Искате ли хубава нова прическа, споделяйте всичко, което мислите, препоръчва Мелиса Тимпърли, която освен да подстригва, носи и шикозен френски боб. Тя допълва, че много клиенти се притесняват какво ще стане и невинаги посочват каква дължина искат, после се сърдят, че е твърде късо.

„Ако косата е дълга, обикновено отрязваме излишната, когато е суха, преди измиване с шампоан. Това е може би най-страшното. След като това стане, вече се чувства толкова лека и елегантна – така че останалата част от прическата изглежда страхотна“, обяснява тя.

Желаете ли конкретен боб, по-добре покажете снимка на телефона си или такава от списание, в което сте я видели. Важно е двете страни да уточнят и какво точно разбират под дължина – до брадичката, устните или под челюстта.

Не на последно място, трябва да знаете, че това как изглежда прическата зависи от текстурата на косата. „Пластовете ще зависят от дебелината и текстурата на косата и общия желан резултат“, казва още Тимпърли.

Оформяне на боб у дома – ами сега?

Да кажем, че са ви подстригали точно както желаете. В салона са сложили малко кристали, лак или гел, с които да оформят непокорните ви кичури. Но как да постигнете същото у дома? За да имате отговор на този въпрос, преди да се приберете вкъщи, попитайте стилиста си за различни варианти за стилизиране на вашия боб, които да си правите сами.

„В зависимост от покритието и външния вид, към който се стремите, използването на масло и грунд е абсолютно ключово, тъй като ви дава страхотна база и основа за работа, като същевременно ви дава така важния блясък и гланц“, казва стилистът Адам Рийд.

Ако желаете леко начупен боб или вълнообразен боб, то фризьорът съветва да подготвите косата с пяна. След което може да я фиксирате с лак за коса и да използвате ролка или преса, за да създадете желаната текстура. „Но ако сте супер елегантни и искате този абсолютно красив завършек на косата, изсушете я напълно със сешоар с четка с косъм. И в краищата ползвайте преса“, продължава специалистът. По думите му, той винаги препоръчва да се пръсне малко лак върху ръцете, с които набързо да се оформи прическата, за да няма хвърчащи косми.


Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари