IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рамбутан – естествената алтернатива на ретинол за чувствителна кожа

13 февруари 2024 10 50

Ето как да използвате съставката

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Що се отнася до алтернативите на ретинола, една конкретна съставка изненадващо остава извън радара. Може би защото все още не е превзела TikTok, или защото марките за грижа за кожата все още не искат да се отклоняват от своите изпитани и познати рецепти. Но ако търсите съставка с подобно на ретинола въздействие върху кожата, рамбутанът може би е продуктът за вас. 

Мислете за рамбутана като за по-нежната и по-подхранваща сестра на ретинола. Още по-хубавата новина е, че съставката може да се използва и през деня, а не само през нощта, както широко познатата ѝ алтернатива. Също така рамбутанът се бори с бръчките и регулира обмяната на клетките. С две думи – това е съставка, за която си заслужава да знаете и изпробвате.

Какво е рамбутан?

Рамбутанът е популярен плод, произлизащ от Югоизточна Азия, подобен на личи. Въпреки че не са годни за консумация, обелките са мощен източник на антиоксиданти и затова се използват като съставка в грижата за кожата. По-специално ползите от рамбутан включват клетъчен обмен, стимулиране на колагена, хидратация и антиоксиданти. Плодът, от своя страна, съдържа естествени екстракти, използвани във формули за грижа за кожата, за да предложи по-малко дразнеща алтернатива на ретинола. 

рамбутан istock

Снимка: iStock

Дерматолозите казват, че това, което прави рамбутана уникален, са неговите свойства против стареене, които като цяло са ефектни, но не са груби за кожата. 

Ползи от рамбутана

Богат на антиоксиданти: Кората, пулпата и семената на рамбутана са богати на антиоксидантни свойства, които работят заедно, за да предпазят кожата от стресовите фактори на околната среда, които водят до признаци на стареене.

Производство на колаген: Рамбутанът е пълен с витамин С и антиоксиданти, като и двете насърчават производството на колаген в кожата. Доказано е, че техният екстракт стимулира и еластина, подобрява стегнатостта и еластичността на кожата, като намалява появата на фини линии и бръчки. 

Подобрява блясъка на кожата: Рамбутанът задържа влагата в кожата и действа като хидрататор, което води до по-красива и здрава кожа в допълнение с по-блестящ и сияен вид. 

Свойства против стареене: Рамбутанът регулира обмяната на клетките и подобрява появата на фини линии и бръчки, което го прави естествен агент против стареене. Той регулира синтеза на еластин и „сглобяването“ на микрофибрили.

Въздействие върху кожата

Като цяло рамбутанът е нежна съставка, която може да се използва за повечето типове кожа. Като се имат предвид предимствата му, често ще го намерите като съставка в околоочни кремове, овлажнители и други специфични продукти против стареене

Рамбутанът намалява появата на бръчки и фини линии, както и други признаци на стареене чрез своите естествени екстракти. Той също така осигурява подхранващи и антиоксидантни свойства на кожата, които ѝ придават хидратиран и сияен вид. Предлага ползи против стареене и минимизиране на порите за хората, които се притесняват от подобни проблеми, но са твърде чувствителни към ретинола. 

огледало, бръчки,

Снимка: iStock

Що се отнася до потенциалните странични ефекти, най-общо казано, те не са много. Всеки продукт за грижа за кожата има потенциал да причини дразнене на кожата под формата на сухота, зачервяване и лющене. Общо взето се смята, че рамбутанът е по-нежен от ретинола и е по-малко вероятно да причини подобни странични ефекти. Съставката е най-добра за зряла или чувствителна кожа, която не може да понесе добре ретинолите.

Ретинол срещу бакучиол – кое е по-добре?

Бюти съвети: Как да използваме ретинол през зимата?

Седем мита за ретинола, в които не трябва да вярвате

Как да използвате рамбутан?

Когато става въпрос за приложение, рамбутанът е нежен и вероятно може да се толерира от кожата ежедневно, ако не и два пъти на ден. Въпреки това е важно да направите тест върху малка част от тялото си, за да разберете дали няма да получите негативна реакция. 

лице, кожа,

Снимка: iStock

Когато се използват като серум, продуктите, съдържащи рамбутан, е най-добре да се прилагат след използването на почистващо средство, но преди овлажнителя. Когато се използва като сутрешен овлажнител, той може да се нанесе под слънцезащитния крем. 

За да разбирате първи за новите тенденции в красотата, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари