IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преждевременно стареене – 7 причини, за които може и да не подозирате

23 септември 2023 13 30

На какво трябва да обърнете внимание

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Остаряването е привилегия, но с възрастта идват неизбежни промени както във вътрешното ни тяло, така и във външния ни вид. По отношение на последното, колкото повече остаряваме, толкова повече разкриваме фини линии, бръчки, слънчеви петна и отпусната кожа. Въпреки това има начини както да забавите часовника, така и да предотвратите изместването му твърде напред, което води до признаци на преждевременно стареене.

Когато тези промени, свързани със стареенето, се появят по-рано, отколкото би трябвало, това се нарича преждевременно стареене. Тези признаци включват обезцветяване, грапава текстура, отпусната кожа, изтъняване и набръчкване.

За да предотвратим преждевременното стареене, е важно да избягваме виновниците, отговорни за намалената структурна цялост на нашата кожа. Някои причини са по-очевидни – като прекарване на твърде много време на слънце без подходяща защита – докато други са много по-подли и прикрити.

7 причини за стареенето, за които може и да не подозирате

1. Отказ от слънцезащита, когато е облачно или сте вътре

Обзалагаме се, че сте доста добри в нанасянето на слънцезащитни продукти преди да отидете на плажа или когато планирате да прекарате голяма част от времето си на открито. Но знаете ли всъщност, че слънцезащитният крем е необходим, дори когато сте на закрито или когато времето е мрачно? Слънчевите ултравиолетови лъчи все още проникват през прозорци и облаци и са най-големият виновник за преждевременното стареене.

слънцезащита istock

Снимка: iStock

Увреждането от слънцето е това, което е виновно за повечето от свързаните с възрастта промени в кожата. Това се случва особено често при хора, които имат история на продължително и повтарящо се излагане на ултравиолетово лъчение, особено при тези със светла кожа.

2. Нездравословна храна

Важно е да поддържаме телата си здрави отвътре навън, което означава да пием достатъчно вода всеки ден и да ядем храни, които захранват и подхранват нашите органи. Следването на лоша диета е скрита причина за преждевременно стареене. Тук се включва ядене на много преработени храни, натоварени с химикали, както и сладки изделия. Храната е основата на нашето съществуване и е основен начин, по който получаваме необходимите вещества за растеж и развитие. Доказано е, че лошите хранителни навици са сред основните причини за преждевременно стареене на кожата.

3. Екстремни диети и бързо отслабване

В допълнение към подхранването на телата ни с правилните видове храни, важно е също така да сме сигурни, че ядем достатъчно. Екстремните диети не само оказват огромно влияние върху телата ни и компрометират благосъстоянието ни, но също така могат да ни накарат да отслабнем толкова много, че кожата ни да не издържи.

отслабване, кантар,

Снимка: iStock

Бързата загуба на тегло може да доведе до преждевременно стареене чрез намаляване на колагена и еластичността, водещи до отпуснатост на кожата. Винаги е по-добре да отслабвате бавно с течение на времето, за да позволите на кожата и производството на колаген да наваксат скоростта на загубата на тегло.

4. Неглижиране на психичното здраве

Както се грижим за физическото си здраве, по същия начин е важно да помислим и за психическото. Тук крайната цел е да се чувствате добре, като лошото емоционално състояние може да се покаже физически на лицето ни с течение на времето.

пачи крак,

Снимка: iStock

Проучванията показват, че депресията и тъгата може евентуално да ускорят процеса на стареене на молекулярно ниво, като повлияят на клетъчното стареене. Депресията може да промени стреса и имунните реакции на тялото, което да се разшири и да увеличи възпалението. Всичко това може да причини стареене на кожата. Освен това, повтарящи се признаци на тъга, гняв, стрес или депресия могат да започнат да се „отпечатват“ върху кожата.

5. Малко овлажнител

Почистването на кожата и нанасянето на слънцезащитен крем са два от най-важните стъпки в рутинната грижа на всеки от нас. Прилагането на овлажняващ крем обаче също е от решаващо значение. Въпреки че липсата на влага не причинява пряко стареене, може да ви накара да изглеждате по-стари за годините си.

крем за

Снимка: iStock

Хидратираната кожа помага за защитата на кожната бариера и осигурява комфорт, като същевременно ви помага да изглеждате по-млади. Когато изпитвате сухота, кожните клетки, които по принцип са плътни, се набръчкват и се дехидратират. Овлажняването може да помогне за улавяне на вода в кожата и да подпомогне възстановяването на тъканите ѝ, за да се осигури по-плътен и хидратиран вид.

Влагата също така позволява на кожата да бъде по-мека и еластична по време на движение, което може да направи фините линии или бръчките по-малко забележими. За тази цел овлажнената кожа изглежда по-малко матова и много по-сияйна в сравнение със сухата кожа.

Масло от манго – естественото оръжие срещу стареенето

Борба със стареенето – 5 алтернативи на ботокс

Бакучиолът – оръжието срещу стареене, за което трябва да знаете

6. Липса на сън

Несъмнено сте чували фразата „спяща красавица“ отново и отново. Изразът обаче не е просто банално изречение, а научно доказано. Според учени, сънят наистина може да повлияе добре на външния ни вид.

безсъние iStock

Снимка: iStock

След тежка нощ не само е много по-вероятно да изглеждате по-отпуснати и груби в лицето, но хроничното недоспиване може да ви състари отвътре и отвън. Според лекари, доказано е, че безсънието има отрицателно въздействие върху тялото ни, което в крайна сметка може да повлияе на кожните клетки. Освен това пречи на телата ни да вършат важната работа, която се извършва по време на сън, включително обмяната на клетките в кожата и производството на колаген.

7. Прекомерна ексфолиация

Степента на обновяване на клетките на кожата намалява с напредване на възрастта, което прави ексфолирането важна част от много режими за красота. Това обаче е област, с която много трябва да се внимава, защото прекаляването може да ви изиграе лоша шега.

ексфолиране, мъртва

Снимка: iStock

Прекомерното ексфолиране, което се равнява на по-често от веднъж седмично или на всеки две седмици – може да доведе до микроразкъсвания на кожата, премахване на необходимите клетъчни компоненти и причиняване на сухота. Това също така увеличава възпалението, което води до преждевременно изтъняване на кожата. За да избегнете тези проблеми, ексфолирайте с нежен продукт не повече от веднъж седмично.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

мРНК състаряване ( преди 7 месеца )
Патолозите проф. Валтер Ланг и проф. Арне Буркхардт са доказали, че ковид ваксините често довеждат до непоправими увреждания на сърцето, на нервните клетки на мозъка и, както е показано в последната им публикация, дори на еластичните влакна което е ускорено състаряване и изхабяване на кръвоносните съдове, водещо до възможност за разкъсвания. И това засяга всички органи дори кожата, както е разгледано подробно в https://tkp.at/wp-content/uploads/2023/08/Elastic_Fibre_Destruction_MDPI_-1.pdf
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар