IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за косата - методът, с който ще си спестите няколко измивания

26 февруари 2024 14 30

Как да научите кичурите да не се омазняват

Снимка: iStock

Снимка: iStock

За някои типове коса пропускането на баня от време на време може да доведе до някои сериозни последици, освен екстремното омазняване. Най-добрият начин да се справите с проблема е т. нар. метод oil training или иначе казано практиката да „обучавате“ косата си да произвежда по-малко мазнина с течение на времето. По този начин оставяте време на кичурите си да абсорбират полезните естествени масла между измиванията. 

Тази промяна е нещо, което да обмислите, особено след като редовното измиване може да доведе до неконтролируемо производство на масло. В зависимост от вашия тип коса, по-честото миене всъщност може да е причината да страдате от омазняване. Звучи противоречиво, но е вярно. Когато оставите повече време между измиванията, косата ви запазва естествените си масла. С течение на времето вашите мастни жлези ще се адаптират и ще се научат да не произвеждат излишно масло. 

Oil training и типа коса

Докато oil training е полезен вариант за някои, ефикасността или липсата на такава зависи изцяло от текстурата и типа на косата. Според фризьори, методът не е подходящ за всеки. Докато косата на един може да изглежда като излязла от салона, въпреки че не е мита няколко дни, то на друг кичурите могат да изглеждат омазнени след първия или втория ден. 

мазна коса,

Снимка: iStock

За по-фините типове коса вероятно ще установите, че са по-склонни към омазняване, което превръща пропускането дори на едно измиване в проблем. Обратно, по-плътната коса може да се възползва от по-намален и разреден график на миене с шампоан. Хората с по-дебели или по-къдрави кичури и текстури могат да се мият веднъж седмично, защото техните естествени масла и стилизиращи продукти няма да проникнат или да се движат надолу по косъма толкова лесно, колкото по по-правите типове. Oil training на къдрици обаче може да изсуши косата с течение на времето – точно обратното на желания от нас резултат. 

Техники при метода

Обучението на косата се свежда до преосмисляне на графика ви за измиване. Опитайте се да изкарате колкото се може по-дълго време без да използвате шампоан. Просто се доверете на процеса и гледайте как косата ви ще се промени с времето. 

коса, миене,

Снимка: iStock

Започнете бавно. Ако сте свикнали да миете косата си всеки ден, чакането цяла седмица може да ви обезсърчи. Първо опитайте да изчакате няколко дни и постепенно да увеличавате този период. Когато в крайна сметка измиете косата си, може да ви се наложи да използвате шампоана два пъти, за да премахнете всички натрупвания. 

Рутини за трениране

Разработването на собствена рутина или обучение е личен процес. Не се притеснявайте да изпробвате различни графици за миене, за да разберете кой е най-подходящ за вашата текстура на косата и скалпа. При някои хора може да се наложи измиване на всеки три дни, докато други може да изчакат цели 10 дни преди да почистят скалпа си, защото не страдат от прекомерно омазняване. Всичко е въпрос на проба-грешка, така че не се отказвайте, ако не видите промени след първия опит. 

миене на

Снимка: iStock

Когато дойде времето за измиване, фризьори препоръчват да използвате скраб, който да помогне за премахване на натрупванията, без да изсушава кичурите. Нанесете балсам от средата до краищата на кичурите и се запасете с продукти, с които ще направите периода между измиванията по-лесно управляем. Въоръжете се с качествен шампоан, за да се предпазите от бързо омазняване. И не се страхувайте да опитате нови прически – загладен кок или стегната опашка вършат чудеса за ден за мазна коса.

Направи си сам – маска за коса с алое вера

Може ли кофеинът да помогне за растежа на косата

Бюти съвети – как да постигнете блестяща и здрава коса

Често срещани промени

Когато тренирате косата си, търпението е ключово – не очаквайте резултати за една нощ. Фактори като текстура, тегло на косата и генетика влияят върху това колко време ще отнеме процесът. Той може да трае няколко седмици или дори месеци. Това е дълга игра и ще доведе до няколко непривлекателно мазни дни по пътя към по-здрава коса. 

Oil training е точно това, което звучи – мазен процес. Може да се наложи да сте креативни с прическите си в края на седмицата, но няма нищо, което една зализана назад коса в опашка, кок или шапка не може да помогне да се поправи.

жена, прическа,

Снимка: iStock

След като определите какво работи за вашия тип коса и се ангажирате с процеса, резултатите ще се появяват сами. Може да е трудно, когато мислите, че косата ви изглежда или се чувства мазна, но просто я вдигнете на опашка и я оставете. Следващото ви измиване на косата и изсушаване може просто да изглежда 10 пъти по-добре.

За още новини от света на модата и красотата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари