IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изтъняване на косата – 6 основни причини

25 април 2024 11 00

И какво можете да направите по въпроса

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Жените имаме връзка с косата си, която може да бъде много лична. Тя може да бъде форма на идентичност и гордост, независимо дали имате гъсти къдрици или прав бретон. Ето защо забелязването на внезапно изтъняване на кичурите може да бъде тревожно дори за най-спокойните хора.

Ако това е нещо, с което се сблъсквате, не сте сами, не се плашете. Повече от 50% от жените ще изпитат косопад и това може да се дължи на различни причини.

Как изглежда изтъняването на косата?

Изтъняването на косата може да изглежда различно в зависимост от вашият тип коса и причината за това. Ето няколко примера какво да очаквате, когато косата ви изтънява.

Губите над 100 косъма на ден – може да не броите всеки косъм, който пада от главата ви, но си струва да се отбележи, че средно човек губи между 50 до 100 косъма на ден. Загубата на повече от това може да означава косопад. Според дерматолога Ксения Кобец, хората с къдрава коса може да имат чувството, че им падат повече косми, отколкото би трябвало, тъй като всичко, което трябва да падне между дните на къпане, може да остане уловено в останалата част от косата.

► Има специфични области, които изтъняват – това може да бъде по целия ви скалп или определени участъци, включително близо до линията на косата, страничната част или темето. В този случай космите изглеждат по-тънки или има по-малка плътност в дадена област.

► Линеете активно – това може да изглежда така, сякаш прокарвате пръсти през косата си и част от нея пада или намирате косми на възглавницата или в канала по време на душ.

Причини за изтъняване на косата

оредяла коса,

Снимка: iStock

Въпреки че има хора, които имат естествено тънка коса, понякога изтъняването е индикация за по-голям проблем. Има десетки причини, поради които косата ви може да оредява, но има шест основни, които се открояват поради това колко често се появяват.

► Преживели сте травма

Травмата може да бъде физическа – като претърпяна операция, бременност, екстремни диети, инфекции, ваксини и попадане в автомобилна катастрофа. Може да бъде и емоционална, като загуба на някого, когото обичате, или връзка с високо ниво на стрес. Така или иначе, това може да се отрази на вашите кичури. Можете да имате „шокова“ загуба на коса, известна още като телогенен ефлувиум, която се самоограничава и ще престане от само себе си. Д-р Кобец добавя, че това може да продължи от три до 12 месеца след събитието, което го е причинило, но може да се счита за хроничен телогенен ефлувиум, ако продължи повече от една година.

Какво да правите: Преминете на диета, богата на витамин В, пълна с пълнозърнести храни, протеини и тъмни листни зеленчуци, за да се борите с косопада. Д-р Кобец казва също така, че яденето на по-малко преработени храни, изборът на богати на антиоксиданти храни и намаляването на стреса с упражнения и сън също са от съществено значение. Добрата новина е, че косата ви ще се върне, когато се почувствате по-здрави.

► Твърде много стрес върху косата

Изрусявате ли косата си? Горещите инструменти винаги ли са на плота в банята ви? Пробвате ли продукти с кератин или оцветена козметика? Ако е така, всичко това може просто да е твърде много за косата ви, предупреждават експерти. Дори прекомерното дърпане, докосване и въртене на кичури около пръста ви може да причини напрежение, което води до изтъняване. А стегнатите плитки и издърпаните назад конски опашки, които се носят непрекъснато, могат да причинят „износване“ на скалпа и кичурите, което води до чупливост и накъсване, което може да изглежда като внезапно изтъняване.

Какво да правите: Натиснете спирачките! Колкото по-малко правите, толкова по-добре за косата ви. Заложете на по-естествен цвят и текстура, докато косата ви се възстановява, и изберете нежни шампоани и балсами без сулфати. Ако винаги сплитате плитка или прибирате косата си здраво назад, оставете я свободна за поне няколко седмици между стиловете, за да може да си възвърне силата. Можете също така да опитате добавки за коса, съдържащи биотин, витамини и минерали, за да насърчите растежа и силата, докато възстановявате кичурите си.

► Хормонален или медицински проблем

Внезапното изтъняване на косата може да бъде симптом на анемия, хормонални проблеми, особено свързани със събития като бременност или нарушение на щитовидната жлеза, които са много чести при жените. Ако някой от тези случаи е такъв, косопадът няма да е единственият наличен симптом. При заболяване на щитовидната жлеза вероятно също ще забележите промени в нивото на енергия, теглото и сухотата на кожата и може да почувствате сърцебиене. Хормоналните колебания често причиняват акне, косми по лицето, като веждите, и промени в цикъла.

Какво да правите: Ако подозирате, че има нещо хормонално или медицинско, посетете вашия лекар за пълен медицински преглед с кръвна картина. Така ще можете да получите повече информация за това какво точно причинява изтъняването на косата, заедно с най-добрите препоръки за лечение.

► Наследствено е

Ако родителите ви винаги са имали оредяваща коса и вие я забелязвате млади – още в късните си тийнейджърски години – това може да е андрогенна алопеция. Първият признак за този вид косопад при жените е разширяването на пътя или смаляването на конската опашка.

Какво да правите: Комбинираните лечения увеличават максимално потенциала за растеж на нова коса и предотвратяват продължителната загуба на космени фоликули. Може да комбинирате добавки и локални лечения, за да помогнете за възстановяването. Разбира се, тази практика се започва след консултация с дерматолог, който ще ви даде повече информация за вашето състояние.

► Остарявате

С напредване на възрастта изпитвате хормонални промени, които водят до симптоми на менопауза, които могат да доведат до загуба на коса. Всъщност космените фоликули в линията на косата са по-засегнати от този вид косопад.

Какво да правите: Ако знаете, че имате фамилна анамнеза за косопад, можете да говорите с вашия лекар, за да видите какво може да се направи, за да забавите хормоналния аспект на загубата на коса. Д-р Кобец добавя, че ако вашето семейство има косопад поради стареенето, във ваш интерес е да бъдете проактивни за това възможно най-рано. Ако загубата на коса е от перименопаузата, тя също предлага да се обмислят хормонални блокери и да се поддържа питателна диета, която помага да се подготви тялото за растеж на косата.

► Дърпате косата си

Независимо дали усуквате, късате, търкате или дърпате кичурите си през целия ден, този навик, известен още като трихотиломания, може да доведе до изтъняване на косата с течение на времето. Това определено идва от стрес и хората дори не осъзнават, че го правят. С течения на времето то ще изглежда като малки, неправилни петна от къси, начупени косми в областта, която дърпате най-много.

Какво да правите: Въпреки че определено трябва да си уговорите среща с вашия дерматолог, за да лекувате оредяването на косата си, също толкова важно е да говорите с терапевт или психолог. Последното може да ви помогне да намерите алтернативни начини за управление на стреса или безпокойството си, за да избегнете по-нататъшно увреждане на косата си.

Трикове за по-плътна коса – прическата, която да си направите

Магическите сили на маслото от ший

Направи си сам – маска за коса с алое вера

Кога да посетите лекар

косопад istock

Снимка: iStock

В много случаи изтъняването на косата е резултат от множество фактори. Въпреки това, д-р Кобец казва, че има някои ключови симптоми, за които трябва да внимавате, които може да наложат посещение при лекар, като например:

► Бързи промени в гъстотата на косата

► Прекален сърбеж по скалпа

► Болка в скалпа

► Пърхот, който прогресивно се влошава

► Зачервяване или лющещи се петна по скалпа.

Въпреки че идеята да се борите с оредяваща коса може да ви се стори плашеща, колкото по-рано се заемете с проблема, толкова по-добре. Колкото по-дълго чакате, толкова по-вероятно е тези косми да не могат да се върнат. Ако все още не сте сигурни каква е причината за загубата на коса, говорете с вашия лекар, за да прегледате симптомите си.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари